Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beszélni kell a szívroham utáni szexről

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

A szívrohamot túlélők közül sokan kimondatlan szorongással küzdenek a szexuális élethez való visszatérést illetően. Kardiológus szakértők azt javasolják, hogy az orvosok segítsék elő a témával kapcsolatos beszélgetést az érintett betegekkel.

A javaslatot az Amerikai Szív Társaság és az Európai Kardiológiai Szövetség közös közleményeként publikálták. Egy közelmúltban megjelent tanulmány eredményei alapján gyakori a szívroham utáni szorongás a szexuális életre vonatkozóan, és elsősorban a nőkre jellemző. "A páciensek aggódnak és félnek, hogy a szex újabb szívproblémához vezethet, de szégyenérzet miatt nem mernek erről beszélni az orvossal" - fogalmazott a közleménnyel kapcsolatos kutatást vezető Elaine Steinke, a kansas-i Wichita Állami Egyetem professzora.

Tiny Jaarsma, a svéd Linköping Egyetem szakértője szerint több tényező is az akadálytalan orvos-beteg kommunikáció útjában áll. "Az egészségügyi dolgozók egy része azt hiheti, hogy a páciens nem akarja hallani ezt az információt, de kutatásunk szerint mindenki számára sokkal könnyebb, ha ő maga hozza föl a témát, és nem a beteg kérdéseire vár" - mondta Tiny Jaarsma. Szerinte semmiképpen sem szabad elkerülni a testi-lelki egészség szempontjából egyaránt fontos információcserét.

Az új ajánlások szerint az orvosoknak a következőképpen kellene cselekedniük.

-          Rutinszerű ellenőrzés a kontrollvizsgálatok során, hogy a szívrohamon átesett páciens szervezete megfelelően regenerálódott-e a szexuális tevékenységhez való visszatéréshez.
-          Olyan tanácsadás, amely megfelel a páciens egyéni szükségleteinek és egészségügyi állapotának.
-          Beszélgetés az ajánlott pozíciókról, a közösülés nélküli szexről, a szexuális élethez való visszatérés idejéről - nemtől, kortól és irányultságtól függetlenül.

Bizonyos esetekben terheléses vizsgálat végzése lehet indokolt annak meghatározására, hogy a beteg megfelelő állapotban van-e a szexuális élethez, illetve olyan mozgásformák végzése, mint a tempós séta segíthetnek a szervezetet előkészíteni az igénybevételre. A szakértők azt is hozzátették, hogy a házasságon kívüli szex egészségügyi kockázatot jelenthet a stressz miatt.

2013.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések