Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beszélni kell a szívroham utáni szexről

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

A szívrohamot túlélők közül sokan kimondatlan szorongással küzdenek a szexuális élethez való visszatérést illetően. Kardiológus szakértők azt javasolják, hogy az orvosok segítsék elő a témával kapcsolatos beszélgetést az érintett betegekkel.

A javaslatot az Amerikai Szív Társaság és az Európai Kardiológiai Szövetség közös közleményeként publikálták. Egy közelmúltban megjelent tanulmány eredményei alapján gyakori a szívroham utáni szorongás a szexuális életre vonatkozóan, és elsősorban a nőkre jellemző. "A páciensek aggódnak és félnek, hogy a szex újabb szívproblémához vezethet, de szégyenérzet miatt nem mernek erről beszélni az orvossal" - fogalmazott a közleménnyel kapcsolatos kutatást vezető Elaine Steinke, a kansas-i Wichita Állami Egyetem professzora.

Tiny Jaarsma, a svéd Linköping Egyetem szakértője szerint több tényező is az akadálytalan orvos-beteg kommunikáció útjában áll. "Az egészségügyi dolgozók egy része azt hiheti, hogy a páciens nem akarja hallani ezt az információt, de kutatásunk szerint mindenki számára sokkal könnyebb, ha ő maga hozza föl a témát, és nem a beteg kérdéseire vár" - mondta Tiny Jaarsma. Szerinte semmiképpen sem szabad elkerülni a testi-lelki egészség szempontjából egyaránt fontos információcserét.

Az új ajánlások szerint az orvosoknak a következőképpen kellene cselekedniük.

-          Rutinszerű ellenőrzés a kontrollvizsgálatok során, hogy a szívrohamon átesett páciens szervezete megfelelően regenerálódott-e a szexuális tevékenységhez való visszatéréshez.
-          Olyan tanácsadás, amely megfelel a páciens egyéni szükségleteinek és egészségügyi állapotának.
-          Beszélgetés az ajánlott pozíciókról, a közösülés nélküli szexről, a szexuális élethez való visszatérés idejéről - nemtől, kortól és irányultságtól függetlenül.

Bizonyos esetekben terheléses vizsgálat végzése lehet indokolt annak meghatározására, hogy a beteg megfelelő állapotban van-e a szexuális élethez, illetve olyan mozgásformák végzése, mint a tempós séta segíthetnek a szervezetet előkészíteni az igénybevételre. A szakértők azt is hozzátették, hogy a házasságon kívüli szex egészségügyi kockázatot jelenthet a stressz miatt.

2013.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések