Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Partnerrel könnyebb leszokni

kategória: Dohányzás

Nagyobb sikerrel hagyják abba a dohányzást azok, akiket partnerük ebben támogat, ám az önbizalom erősítése épp ilyen fontos - állítja egy svájci tanulmány. Ha a párnak csak egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy ő is le szeretne szokni - olvasható a Zürichi Egyetem kutatását támogató Svájci Nemzeti Alap (SNF) közleményében.


Urte Scholz pszichológus, a Konstanzi Egyetem tanára 99 hasonló összetételű, együtt élő heteroszexuális párt vizsgált meg. A párok a leszokás előtt két héttel, majd utána egy hónappal kérdőívet töltöttek ki. Válaszaikból kiderült, nagyobb eséllyel vált nikotinmentessé, akit partnere támogatott, például emlékeztette elhatározására, dicsérte bátorságát, kényes helyzetekben pedig melléállt.

De a támogatás csak akkor segített, ha a dohányos kifejlesztett bizonyos pszichológiai készségeket, mindenekelőtt megtanult bízni önmagában, de fontos volt a leszokási folyamat megtervezése is. A 99 dohányosból 34-nek sikerült a cigaretta letétele után egy hónappal is nikotinmentesnek maradnia. Ezt az adatot a kutatók a kilélegzett levegő szénmonoxid-tartalmának biokémiai elemzésével támasztották alá.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.31 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések