Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cukorbetegség gyakran rokkantsághoz vezet

kategória: Diabétesz

A cukorbetegséggel küzdő felnőttek esetében magasabb a kockázata a rokkantság kialakulásának - derült ki egy új kutatásból. A huszonhat tanulmány áttekintésére épülő vizsgálat szerint a diabétesszel küzdő idősebb emberek 50-80 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak rokkanttá, mint nem cukorbeteg társaik. A szakemberek nem tettek különbséget az 1-es és 2-es típusú diabétesz között, habár a vizsgált adatok többsége 65 éven felüliektől származott, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség a gyakoribb.


A tanulmányt, amely világszerte élő több ezer páciens adatainak áttekintésére épült, a The Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban közölték. A tanulmányt készítő ausztrál kutatók úgy definiálták a rokkantság fogalmát, mint csökkent mozgásképességet és az olyan alapvető tevékenységek elvégzésére irányuló képesség hiányát, mint a fürdés, evés, vásárlás, vagy közlekedési eszközök használata. A cukorbetegség és a rokkantság közötti kapcsolat okai egyelőre tisztázatlanok, de a magas vércukorszint idővel kétségtelenül az izmok károsodásához vezethet. "A diabétesszel összefüggő komplikációk, mint a szívbetegség, az agyi-érkatasztrófa és a veseproblémák mind rokkantságot eredményezhetnek" - húzták alá a tanulmány vezetői, Anna Peeters és Evelyn Wong, a melbourne-i Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet munkatársai.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) munkatársaként dolgozó Edward Gregg szerint a mostani tanulmány volt az első, amely százalékos arányban határozta meg a cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló rokkantsági kockázatot. A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezet szerint a vizsgálat megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének fontosságát és annak szükségét, hogy minden rászoruló ember megfelelő ellátásban részesüljön.
A szakemberek szerint az összefüggés talán azzal magyarázható, hogy a tartósan magas vércukorszint okozta komplikációk, mint az amputáció, a vakság, a szívbetegség és az agyi-érkatasztrófa a rokkantság legfőbb kiváltó okai közé tartoznak. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői, mint a túlsúlyosság, szintén növelik a rokkantság kialakulásának valószínűségét. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, illetve a mozgásban gazdag mindennapok segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések