Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így vigyázzunk szemünk világára

kategória: Öregedés, Szemészet

Érzékszerveink közül a legösszetettebb, de egyben a legérzékenyebb a szemünk. A túl erős sugárzással szemben a szem védekezik, a pupilla összehúzódásával válaszol. Láthatatlan veszélyt jelent a 380 nm hullámhossznál rövidebb, szemmel nem látható ultraibolya sugárzás, valamint a nagy energiájú kék fény (400-475 nm), mely a napsugarakból érheti szemünket. A természet szerencsére gondoskodott a szem automatikus védekezéséről ezekkel a sugarakkal szemben is egy "belső napszemüveg" által, amely képes elnyelni őket és nem engedi, hogy az éleslátás helyén, a makulán kárt okozzanak. Ezt a védelmet a makula felszínén koncentrálódott védőanyag: a lutein és a zeaxantin eredményezi.

"A lutein és a zeaxantin fényelnyelő hatásukon túl erős antioxidáns hatással is rendelkezik. A retinában szükséges magas oxigénellátás könnyen eredményez sejtkárosító oxidatív szabadgyököket, a lutein és a zeaxantin ezeket semlegesíti, ezzel védve a retina épségét. Mivel szervezetünk nem képes ezeket a molekulákat előállítani, mindkét anyagot táplálkozás során juttatjuk a szervezetbe. Gazdag forrásuk a spenót, a káposztafélék, egyes gyümölcsök. A kiegyensúlyozott táplálkozással naponta átlag 2 milligrammot fogyasztunk, ami a szükséglet harmadát fedezi"- mondta el dr. Ősapay György, a Pharmaforte szakértője.


Idősebb korban a lutein és a zeaxantin mennyiségének csökkenése összefüggésbe hozható a látás romlásával, az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásával. A makuladegeneráció már fiatalabb korban elkezdődhet, de negyvenéves kor felett egyre fokozódik a veszélye. A 75 év felettiek mintegy harmada szenved ebben a szembetegségben, amely a vakság kialakulásának első számú okozója. A makuladegeneráció jelenleg nem gyógyítható, de fejlődése, súlyosbodása lassítható. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy lutein- és zeaxantin-tartalmú étrend-kiegészítők tartós fogyasztása 40-60 százalékkal csökkentheti az időskori makuladegeneráció és 20-25 százalékkal a szürkehályog kialakulásának valószínűségét, előrehaladásuk ütemét. Ötvenéves kor felett célszerű a szem egészségét rendszeresen ellenőrizni szemészeti szűrővizsgálattal. Különösen javasolt a szem egészségét figyelemmel követni és luteinnel óvni a dohányosoknak, valamint a képernyők előtt hosszan dolgozóknak - figyelmeztet dr. Ősapay György. Könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint a károsodását korrigálni!

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.31 00:02:00

forrás: 50pluszSzponzorált hirdetések