Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem kell félni a tojástól

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Bár a XX. század végén azt állították, hogy heti kettőnél több tojás fogyasztása megnöveli a koleszterinszintet, az utóbbi pár év kutatásai ellentmondanak ennek a tévhitnek. A Granadai Egyetem legújabb kutatása szerint több tojás fogyasztása kamaszokban nem áll összefüggésben a magasabb szérum-koleszterinszinttel, a végzett testmozgás mennyiségétől függetlenül. Az egyetem kutatói a tojásfogyasztás és a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásáért felelős fő kockázati tényezők, például a vérzsírszint, a túlzott mennyiségű testzsír, az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás összefüggését vizsgálták kamaszokban.

"A szakértők eddig azt állították, hogy a tojásfogyasztás növeli a koleszterinszintet, ezért az elmúlt évtizedekben általában az elfogyasztott tojás mennyiségének korlátozását ajánlották a közegészségügyi szervek" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Alberto Soriano Maldonado. Az újabb kutatások azonban arra utalnak, hogy a megnövekedett szérum-koleszterinszintet inkább a vörös húsokban és a feldolgozott élelmiszerekben lévő telített zsírok fogyasztása okozza, nem pedig az étrendben lévő koleszterin mennyisége.

A kilenc ország részvételével készült európai HELENA tanulmány keretében készült kutatás eredményei szerint a több tojás fogyasztása kamaszokban sem a magasabb szérum koleszterinszinttel, sem a rosszabb szív-érrendszeri egészséggel nem áll összefüggésben, függetlenül attól, hogy mennyi testmozgást végeznek az alanyok. A Nutrición Hospitalaria szaklapban megjelent eredmények megerősítik azokat a felnőttek részvételével a közelmúltban készült kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy a akár heti hét tojás elfogyasztása sem hozható összefüggésbe a szív-érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával.

2013.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések