Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem kell félni a tojástól

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Bár a XX. század végén azt állították, hogy heti kettőnél több tojás fogyasztása megnöveli a koleszterinszintet, az utóbbi pár év kutatásai ellentmondanak ennek a tévhitnek. A Granadai Egyetem legújabb kutatása szerint több tojás fogyasztása kamaszokban nem áll összefüggésben a magasabb szérum-koleszterinszinttel, a végzett testmozgás mennyiségétől függetlenül. Az egyetem kutatói a tojásfogyasztás és a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásáért felelős fő kockázati tényezők, például a vérzsírszint, a túlzott mennyiségű testzsír, az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás összefüggését vizsgálták kamaszokban.

"A szakértők eddig azt állították, hogy a tojásfogyasztás növeli a koleszterinszintet, ezért az elmúlt évtizedekben általában az elfogyasztott tojás mennyiségének korlátozását ajánlották a közegészségügyi szervek" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Alberto Soriano Maldonado. Az újabb kutatások azonban arra utalnak, hogy a megnövekedett szérum-koleszterinszintet inkább a vörös húsokban és a feldolgozott élelmiszerekben lévő telített zsírok fogyasztása okozza, nem pedig az étrendben lévő koleszterin mennyisége.

A kilenc ország részvételével készült európai HELENA tanulmány keretében készült kutatás eredményei szerint a több tojás fogyasztása kamaszokban sem a magasabb szérum koleszterinszinttel, sem a rosszabb szív-érrendszeri egészséggel nem áll összefüggésben, függetlenül attól, hogy mennyi testmozgást végeznek az alanyok. A Nutrición Hospitalaria szaklapban megjelent eredmények megerősítik azokat a felnőttek részvételével a közelmúltban készült kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy a akár heti hét tojás elfogyasztása sem hozható összefüggésbe a szív-érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával.

2013.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések