Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő lehet a hormonpótlás a méheltávolításon átesett nőknek

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Közel 50 ezer felesleges halálozáshoz vezetett az elmúlt tíz évben a méheltávolításon átesett 50-69 éves nők körében az ösztrogénterápia nagymértékű visszaesése a Yale Egyetem Orvosi Karának az American Journal of Public Health júliusi számában megjelent legújabb kutatása szerint. Az egyetem szülész-nőgyógyászati és pszichiátriai tanszékeinek kutatói Philip Sarrel vezetésével 2002 és 2011 között vizsgálták az Egyesült Államokban a népszámlálási adatokat, a méheltávolító műtétek arányát, valamint az 50-59 éves nők hormonhasználatának becsült visszaesését. 2002 előtt az orvosok rutinszerűen javasolták az ösztrogénpótló terápiát a népesség e csoportjának, és e nők több mint 90 százaléka alkalmazta a kezelést a hőhullámokhoz hasonló tünetek szabályozására, illetve a változókori hormonhiánnyal összefüggő csontritkulás és egyéb rendellenességek megelőzésére. Napjainkban e nők csupán 10 százaléka részesül az ösztrogénpótló terápiában.

Ez a meredek visszaesés a 2002-es amerikai Women's Health Initiative nagyszabású országos vizsgálatsorozat egyik részének eredményei következtében alakult ki. A nők és az orvosok félni kezdtek a változókor utáni hormonok veszélyeitől. Philip Sarrel és munkatársai szerint azonban ez 2002-es kutatás csak a méhhel rendelkező nőkre vonatkozott, akik ösztrogént és progesztint is tartalmazó tablettát szedtek. A progesztint azért kell szedniük a méhhel rendelkező nőknek, hogy ezzel csökkentsék a méhdaganat kialakulásának kockázatát. Az eredmények a kizárólag ösztrogént tartalmazó terápiában részesülő, méheltávolításon átesett nőkre azonban nem vonatkoznak.

Philip Sarrel egyetért azzal, hogy a kombinált hormonkezelésben részesülő nőknek valószínűleg érdemes kerülniük a gyógyszert, mert a kutatás annak idején az emlőrák, a szívbetegség, a stroke és a vérrögképződés kockázatának jelentős emelkedését mutatta ki. A kizárólag ösztrogéntartalmú terápiában részesülő nőknek azonban nem jó ötlet elhagyni a kezelést.


A WHI második részében, 2004 és 2012 között végzett kutatásokból az derült ki, hogy a méheltávolításon átesett nők esetében a kizárólag ösztrogént tartalmazó terápia főleg pozitív hatást gyakorol a kimenetelekre. A csak ösztrogéntartalmú terápiában részesülő nők körében például alacsonyabb volt a halálozás, és kisebb az emlőrák és a szívbetegség kockázata, mint a placebót szedő nőkben. "Az ösztrogén kerülése az elmúlt tíz évben sok nő életébe került - állítja Philip Sarrel. - Reméljük, hogy tanulmányunk vitát szít a kérdésben, és jobban megismerteti az emberekkel a kizárólag ösztrogéntartalmú terápia egészségügyi előnyeit a méheltávolításon átesett 50 éven felüli nők számára."

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések