Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő lehet a hormonpótlás a méheltávolításon átesett nőknek

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Közel 50 ezer felesleges halálozáshoz vezetett az elmúlt tíz évben a méheltávolításon átesett 50-69 éves nők körében az ösztrogénterápia nagymértékű visszaesése a Yale Egyetem Orvosi Karának az American Journal of Public Health júliusi számában megjelent legújabb kutatása szerint. Az egyetem szülész-nőgyógyászati és pszichiátriai tanszékeinek kutatói Philip Sarrel vezetésével 2002 és 2011 között vizsgálták az Egyesült Államokban a népszámlálási adatokat, a méheltávolító műtétek arányát, valamint az 50-59 éves nők hormonhasználatának becsült visszaesését. 2002 előtt az orvosok rutinszerűen javasolták az ösztrogénpótló terápiát a népesség e csoportjának, és e nők több mint 90 százaléka alkalmazta a kezelést a hőhullámokhoz hasonló tünetek szabályozására, illetve a változókori hormonhiánnyal összefüggő csontritkulás és egyéb rendellenességek megelőzésére. Napjainkban e nők csupán 10 százaléka részesül az ösztrogénpótló terápiában.

Ez a meredek visszaesés a 2002-es amerikai Women's Health Initiative nagyszabású országos vizsgálatsorozat egyik részének eredményei következtében alakult ki. A nők és az orvosok félni kezdtek a változókor utáni hormonok veszélyeitől. Philip Sarrel és munkatársai szerint azonban ez 2002-es kutatás csak a méhhel rendelkező nőkre vonatkozott, akik ösztrogént és progesztint is tartalmazó tablettát szedtek. A progesztint azért kell szedniük a méhhel rendelkező nőknek, hogy ezzel csökkentsék a méhdaganat kialakulásának kockázatát. Az eredmények a kizárólag ösztrogént tartalmazó terápiában részesülő, méheltávolításon átesett nőkre azonban nem vonatkoznak.

Philip Sarrel egyetért azzal, hogy a kombinált hormonkezelésben részesülő nőknek valószínűleg érdemes kerülniük a gyógyszert, mert a kutatás annak idején az emlőrák, a szívbetegség, a stroke és a vérrögképződés kockázatának jelentős emelkedését mutatta ki. A kizárólag ösztrogéntartalmú terápiában részesülő nőknek azonban nem jó ötlet elhagyni a kezelést.


A WHI második részében, 2004 és 2012 között végzett kutatásokból az derült ki, hogy a méheltávolításon átesett nők esetében a kizárólag ösztrogént tartalmazó terápia főleg pozitív hatást gyakorol a kimenetelekre. A csak ösztrogéntartalmú terápiában részesülő nők körében például alacsonyabb volt a halálozás, és kisebb az emlőrák és a szívbetegség kockázata, mint a placebót szedő nőkben. "Az ösztrogén kerülése az elmúlt tíz évben sok nő életébe került - állítja Philip Sarrel. - Reméljük, hogy tanulmányunk vitát szít a kérdésben, és jobban megismerteti az emberekkel a kizárólag ösztrogéntartalmú terápia egészségügyi előnyeit a méheltávolításon átesett 50 éven felüli nők számára."

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések