Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékony terápia asztmásoknak

kategória: Asztma

Az orvostudomány jelen állása szerint az asztma nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel kontrollálható, és jó életminőség biztosítható a betegek számára. Ezt támasztják alá annak a hármas fázisú klinikai vizsgálatnak a legújabb eredményei is, amely szerint létezik egy terápiás módszer, amely hatékony segítséget nyújt olyan betegeknek is, akiknél a megszokott terápiás kezelés mellett megmaradtak az asztmás tünetek.

Az asztma a légutak gyulladásával és a hörgők szűkületével járó krónikus légúti betegség, amelynek eredményeként a tüdőbe jutó és onnan távozó levegő áramlása korlátozódik és túlzott mennyiségű nyák termelődik. Az asztmás rohamot kiváltó ingerek következtében a légutak begyulladnak, duzzadttá válnak, ami nehezíti a légzést.


Habár az ingerek elkerülésével a beteg panaszai enyhülhetnek, az asztma nem gyógyítható, viszont megfelelő kezelés mellett ellenőrzés alatt tartható. A jelenleg is hozzáférhető kezelések ellenére azonban a betegek legalább 40 százaléka tünetes marad, ez jelentősen rontja az életminőségüket. Számukra jelent áttörést az Amerikai Mellkas Társaság éves kongresszusán bemutatott hármas fázisú Primo TinA-asthma vizsgálat, ami egy újfajta terápia hatékonyságát vizsgálja olyan asztmás betegeknél, akiknél a standard kezelés ellenére megmaradtak az ijesztő, esetenként akár sürgősségi ellátást is igénylő tünetek (zihálás, köhögés, mellkasi feszítés, légszomj).

Az új terápiás lehetőség egy tartós hatású, inhalációs hörgőtágító készítmény, amellyel a COPD-ben szenvedő betegeknél már jelentős eredményeket értek el. Az újgenerációs inhalációs eszköz finom ködöt juttat a légutakba, ezáltal könnyebb belélegezni, és a betegek is jobban szeretik. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az inhalátor segítségével bejuttatott gyógyszer meghosszabbítja az első súlyos rohamig és az asztma első állapotrosszabbodásáig eltelt időt olyan betegeknél is, akiknél más terápiák alkalmazása során megmaradtak a tünetek. A terápia hatékonysága független volt a vizsgálatban részt vett betegek életkorától, allergiás státuszától, a dohányzási szokásaitól és a hörgőtágító gyógyszer kezelésére adott terápiás válaszaitól.

A Primo TinA-Asthma vizsgálat a nagyszabású nemzetközi UniTinA-asthma klinikai vizsgálati program része, amelynek célkitűzése, hogy megbízható és hatékony terápiát biztosítson a közepestől a nagyon súlyos állapotú asztmás betegeknek, minden korosztályban úgy, hogy a tünetek teljes mértékben megszűnjenek és a betegek teljes életet tudjanak élni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.24 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések