Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mányoki Attila a La Manche átúszására készül

kategória: Sport, sport-egészségügy

A La Manche-csatorna átúszását tervezi a különleges vízi vállalkozásairól ismert Mányoki Attila, akit az sem tántorít el céljától, hogy az Anglia és Franciaország közötti 35 kilométeres táv leküzdésére indulók közül többen is életüket vesztették. Csak a legfrissebb eseteket tekintve: legutóbb egy fiatal angol nő szíve állt le egy mérfölddel a beérkezés előtt, tavaly pedig egy ír férfi szervezete adta meg magát a rendkívüli megterhelésnek. "Valamilyen szinten benne van a pakliban a tragédia is, de ez nem riaszt vissza - mondta Mányoki Attila az MTI érdeklődésére. - Felesleges ilyesmivel foglalkozni, a legfontosabb az, hogy a lehető legjobban felkészüljek a kihívásra."

Az esztendők óta ultratávokat teljesítő úszó hozzátette, hogy az elővigyázatosság része az egészségügyi vizsgálatok sora is. "Rengeteg orvosi papír kell a rajtengedély beszerzéséhez, például igazolni kell a versenyszervezők előtt, hogy minimum hat órát folyamatosan eltöltöttem már 15 fokos vízben."

Úgy kalkulál, hogy a La Manche-csatorna átúszása körülbelül kilenc órába fog telni. "Sok függ az időjárástól, az áramlatoktól, s ebből eredően a start időpontjától, amit csak az utolsó pillanatban tudok meg, addig felajzva várom az indulást. Az engedélyem augusztus 12. és 20. közötti időszakra szól, lehet, hogy már az első napon vízbe szállhatok, de lehet, hogy egy hetet is várakoznom kell" - mondta el a magyar sportember.

A La Manche-próba amúgy az Ocean's Seven elnevezésű, hét állomásból álló nyílt vízi úszósorozat első része. Hét csatornát kell meghódítani külső segítség nélkül. "A teljesítéshez az szükséges, hogy az ember képes legyen úszni nagyon hideg és nagyon meleg tengerekben. Az is nélkülözhetetlen, hogy az úszó fizikailag és mentálisan felkészült legyen minden ismert feltétellel, erős hullámokkal, áramlatokkal, erős szelekkel szemben" - mondta Mányoki Attila.

A La Manche-csatornát az 1875-ös első eredményes kísérletet követően napjainkig 65 országból 873-an úszták át sikeresen. Évente 25-35 úszó tudja teljesíteni a harmincöt kilométeres távot.

2013.07.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések