Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ígéretes a melanoma elleni vakcina

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

A személyre szabott immunterápia a jövőben akár az előrehaladott stádiumú bőrrákot is gyógyíthatja. Az előzetes vizsgálatok alapján hétből hat esetben ugyanis hatékonynak bizonyult az injekciós kezelés - derül ki a Washingtoni Egyetem Orvosi Karának kutatásából. Az újfajta módszer alkalmazásakor a beteg saját sejtjeinek segítségével váltanak ki immunválaszt, amely a rákos sejtek ellen irányul, lassítva növekedésüket.

A melanoma a legveszélyesebb bőrrákfajta. Kialakulásában dr. Gerald Linette szerint szerepet játszik az immunrendszer, ezért került sor annak megfigyelésére, hogy az interleukin 12p70 molekula növelheti-e a rákra adott immunválaszt. "Az eredmények alapján az interleukin 12p70 molekula fontos szerepet játszik a betegség szabályozásában. Serkenti az immunválaszt, hogy a T-sejtek közvetlenül a tumor ellen lépjenek fel" - magyarázta dr. Linette.


A páciensek közül voltak olyanok, akiknek a szervezete sok interleukin 12p70-et termelt, és az ő állapotuk jobb volt. Akiknél alacsonyabb volt e molekula aránya, azok állapota romlott. Utóbbiaknál a szakértők szerint másfajta immunserkentő módszert kell keresni. A tanulmány a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóirat júliusi számában jelent meg, és azt taglalja, hogy a vakcina hét IV. stádiumban lévő melanomás betegnél, akiknek már áttét is képződött a testében.

"Ez egy hatalmas első lépés - fogalmazott Dr. Michele Green, a New York-i Lenox Hill Kórház bőrgyógyásza, aki szerint a jövőben akár mindennapossá is válhatnak az ilyen technológiák. - Még gyerekcipőben jár a módszer, de így válik majd gyógyíthatóvá a rák." Jelenleg az előrehaladott melanomás betegek számára nincs kezelési lehetőség.

A kísérleti vakcina a beteg dendritikus immunsejtjeiből készül. A kutatók fokozott interleukin 12p70 termelésre ösztönözték a sejteket, amely nagyszabású immunválaszhoz vezet a rák ellen. A szakértők képesek voltak aktiválni ezeket a dendritikus sejteket, mielőtt visszahelyezték volna a páciens testébe. A jelenlegi oltás biztonságosabbnak tűnik a korábbi próbálkozásoknál, de a gyakorlati alkalmazásig még mindig évek vannak hátra. Dr. Linette elmondása alapján egyelőre nem terveznek klinikai teszteket.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések