Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén is felelős az elhízásért

kategória: Elhízás, Genetika

A tudósok rájöttek, miért nagyobb a túlevés és az elhízás veszélye bizonyos génkifejeződéssel élő emberek esetében. Azok, akik az úgynevezett "FTO" gén variánsának két másolatát hordozzák, nagyobb valószínűséggel éheznek meg egy teljes menü elfogyasztása után, mert magasabb a ghrelin nevű hormon szintje a véráramukban. Sőt, a nemzetközi kutatócsoport azt is kiderítette, hogy ez a kettős FTO-variáns megváltoztatja az agy reakcióját az ételre és a gherlinre. Az azt hordozók éhség és élvezet-jutalom központja ugyanis úgy reagált az étkezésre, mint ahogy normális esetben az alkoholra vagy a kábítószer-fogyasztásra kellene.

A lakosság körülbelül hatoda hordozza ezt a génvariánst. Ők 70 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, mint a többiek - olvasható a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányban. "Egy ideje tudtuk, hogy ez a kettős FTO-variáns összefüggésben áll az elhízással, de azt nem, hogy hogyan. Már tisztában vagyunk vele: hordozói biológiailag több evésre vannak programozva" - fogalmazott a kutatást irányító Dr. Rachel Batterham, a University College London elhízásközpontjának vezetője.

Az evolúció adhat magyarázatot arra, hogy a jelenség miért ilyen gyakori. "A történelem túlnyomó részét élelemhiány jellemezte. Ezekben az időkben az említett génváltozat akadályozta volna a túlélést" - állapította meg Dr. Batterham.

A kutatók először 20 férfit kérdeztek meg - köztük 10 olyat, aki e génvariánst hordozza, és 10-et, akinek FTO-génkifejeződése alacsonyabb elhízás-kockázathoz köthető -, hogy osztályozzák éhségérzetüket étkezés előtt és után. A ghrelin szintjének méréséhez vért vettek tőlük. E gyomor termelte hormon jelenléte normális esetben étkezés előtt növekszik, utána pedig csökken. Most azonban kiderült, hogy a kettős FTO-variáns hordozóinál evés után is magas marad, így ők éhesebbek a többieknél. A következő lépésben a tudósok fMRI vizsgálattal állapították meg, hogy 24 másik férfinál az agy és a ghrelin-szint miként válaszol az ételek képének látványára táplálkozás előtt és után.

Itt nyilvánvalóvá vált, hogy a kettős FTO-génkifejeződés megváltoztatta az éhségérzetért felelős hipotalamusz működését, valamint a "jutalom" régiókét is. Ez az ételek képeire adott élénkebb válaszban és fokozott ghrelin-termelésben nyilvánult meg. Sőt, az érintettek a magas kalóriatartalmú fogásokat vonzóbbnak találták az egészségesebbeknél. Az emberi sejtek elemzésekor pedig kiderült, hogy az FTO-gén egyenesen "kikódolja" a ghrelin-termelés genetikai mintázatát, nagyobb mennyiség termelésére ösztönözve a testet.

2013.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább


Szponzorált hirdetések