Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer a Lyme-kór korai felismerésére

kategória: Fertőző betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Új, nanotechnológián alapuló módszert fejlesztettek ki a Pennsylvania Egyetemen, segítségével javítható a Lyme-kór diagnosztikus procedúrájának ideje és érzékenysége. A kullancsok terjesztette bakteriális eredetű Lyme-kór Magyarországon évente mintegy 10 ezer embert érint, de mindössze ezer körüli esetet jelentenek. Az először Connecticutban leírt betegség kezeletlen formája ízületi gyulladást és idegrendszeri megbetegedést vonhat maga után. Mint minden betegségnél, itt is sokat számít a minél korábban felállított diagnózis és megkezdett kezelés, ami a szövődmények és a maradványtünetek drasztikus csökkenését eredményezi. A jelenlegi vértesztek azonban sajnálatosan csak a kései stádiumra érzékenyek, ugyanis az immunrendszer válaszául előállított antitesteket mutatja ki.

Ezzel szemben nanotechnológiai módszerek segítségével A. T. Charlie Johnson és munkacsoportja közvetlenül a baktérium kimutatását célozta. A módszer során az emberi szem számára láthatatlan szénszálas csöveket használtak, melyek a kórokozó fehérjéire (antigénjeire) specifikus antitesteket tartalmaznak. Az eljárást a hagyományos diagnosztikai eszközhöz, az ELISÁ-hoz hasonlították. A gyakorlatban ez utóbbi adhat fals pozitív eredményt, ezért az eredményeket egy másik igen bonyolult, Western-blotnak nevezett módszer segítségével is meg kell erősíteni. Ez az eljárási rend azonban két hátránnyal is jár: egyrészt időigényes, így a diagnózis akár heteket is késhet, másrészt nem különbözteti el a friss fertőzés jelenlétét egy korábban lezajlott és kezelt infekciótól.

Az új eszköz kovalensen kötött antitesteket tartalmaz - a sikeres kötődés tényét nagy felbontású ultramikroszkóp segítségével erősítették meg. A statisztikai elemzés rávilágított, hogy a módszer legalább olyan érzékeny, mint az ELISA, ellenben a gyorsasága sokszorosan felülmúlja azt, és a téves pozitív esetek száma is nagyságrendekkel csökkent. A Biosensors and Bioelectronics júliusi számában bemutatott fejlesztés azonban még csupán kezdeti stádiumban van, de már vannak ipari érdeklődök, akik szívesen finanszíroznák a forgalomba hozáshoz elengedhetetlen állatkísérleteket és klinikai vizsgálatokat.

2013.07.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések