Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Utazáshoz: Európai Egészségbiztosítási Kártya

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Tavaly több mint 10 ezer esetben használták Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat a magyar biztosítottak. A szolgáltatások pedig 1,3 milliárd forintjába kerültek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A kártyát legtöbbször Németországban (7450), Ausztriában (1843) és Svájcban (331) használták a magyarok a múlt évben. A Magyarországon tartózkodó külföldiek 7483 alkalommal használták hasonló kártyájukat, legtöbbet a román, a német és a brit polgárok. Az OEP 206 millió forintot kapott a szolgáltatás után 2012-ben.

A minden magyar biztosítottnak ingyenesen járó Európai Egészségbiztosítási Kártya az unión belül és néhány további országban mindig a helyi állami egészségbiztosító szolgáltatását finanszírozza, amelyet a magyar biztosító fizet - mondta el Hódi Sándor, az OEP nemzetközi és európai uniós főosztályának helyettes vezetője. Felső határa nincs az OEP finanszírozásának, az országonként változó önrész és gyógyszerköltség azonban a beteget terheli. Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak a helyi állami egészségbiztosítóval szerződött orvosok, kórházak szolgáltatásait lehet igénybe venni.

A Horvátországgal korábban kötött szociális egyezmény alapján ott elfogadták a magyar Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Miután csatlakozott Horvátország az EU-hoz, az egyezmény már csak annyiban alkalmazható, ha az többletet tartalmaz az kártyához képest. Montenegróval viszont továbbél a hasonló egyezmény, de ott nem a kártyát kell felmutatni, hanem az úgynevezett 111-es nyomtatványt. Az EU-n kívüli országokban csak sürgősségi ellátásra használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya, de a számlát mindenképpen a magyar betegnek kell kifizetnie. Hazaérve a számla és a zárójelentés alapján fizet az OEP, de csak annyit, amennyit a magyar szolgáltatónak is térít arra a szolgáltatásra. A kártya betegszállításra csak a külföldi egészségügyi szolgáltatótól a magyar szolgáltatóig tartó útra használható.

Aki üzleti utasbiztosítást köt, az bármelyik külföldi szolgáltatót önrész nélkül veheti igénybe. A magyar biztosítóknak az utóbbi két évben évi 9,5 milliárd forint díjbevételük származott az utasbiztosításokból. Az évente 15-16 millió külföldre utazó magyar polgár 35 százaléka köt utasbiztosítást. Az uniós átlag 90 százalék, Németországban az utazók 92 százalékának van utasbiztosítása, de Lengyelországban is eléri a 60 százalékot ez az arány.

2013.07.14 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések