Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az orvosi kamara elutasítja az aktív eutanáziát

kategória: Fájdalomcsillapítás, Öregedés

A Magyar Orvosi Kamara a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot. Éger István, a köztestület elnöke bejelentette azt is, ha jogilag megalapozott, fellebbezést nyújtanak be az Országos Választási Bizottsághoz, miután az a múlt héten hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek? A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

A Kamara elnöke példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség. Megjegyezte: az egészségügyi törvény betegjogi része rendelkezik arról, hogy a betegnek joga van megtagadni az ellátást, amit az orvosnak figyelembe kell vennie, de nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba. Szintén e törvényben van az a passzus, amely szerint a haldoklónak joga van minden lehetséges ápolást, támogatást, gondozást, fájdalomcsillapítást megkapnia. Az elnök sajnálkozását fejezte ki, hogy Magyarország erre sem társadalmi, sem szociális és egészségügyi vonatkozásban nincs felkészülve. A jelenlegi, válságban lévő egészségügyi rendszerben nincs meg a megfelelő szakszemélyzet, finanszírozás és körülmény, amely a rászoruló betegek, haldoklók számára a méltó befejezést biztosítani tudná.

Európában három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát. Éger István hangsúlyozta, hogy bár népi kezdeményezésről van szó, de "ilyen precedensértékű ügyek" mellett nem lehet szó nélkül elmenni, "ezeket a kezdeményezéseket csírájában kell elfojtani". "Nem vagyunk az élet bírói" - mondta, az eutanázia kérdése rendkívül sok etikai, morális, szakmai kérdést vet fel. Ha lesz a témában társadalmi vita, abban részt vesznek, de nem lesznek a kezdeményezői, és az álláspontjuk sem fog megváltozni - nyomatékosított Éger István.

2013.07.13 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések