Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vegyünk gyógyszert interneten?

kategória: Gyógyszerészet

Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt - ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak, amelyben a magyar hatóságok a magyar weboldalakról vásárolt gyógyszereket vizsgálták meg. Az akció idején Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói csaknem 200 illegálisan működő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek. Ezek a weboldalak - amelyek hamis és illegális készítményeket árulnak - folyamatosan megtévesztik a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozzák a készítményeket, csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva - áll a NAV közleményében.

A vizsgált készítmények között találhatók férfiaknak szánt illegális és hamis potencianövelő készítmények, azokkal alkalmazandó gyógyszerek és hamis fogyasztószerek. A próbavásárlásokkal beszerzett készítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetének laboratóriumában vizsgálták be. Egyértelműen kiderült, hogy minden készítmény hamis vagy illegális volt. A hamis készítmények esetében az összetétel, a csomagolás, a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerekétől. Az illegális szereknek hatóanyaguk miatt nincs forgalomba hozatali engedélyük Magyarországon, ezért törvényellenes az értékesítésük.

A készítményekhez minden esetben csak idegen nyelvű tájékoztatót csatoltak, pedig Magyarországon gyógyszer kizárólag magyar nyelvű betegtájékoztató kíséretében forgalmazható. Sok esetben nem a dobozon feltüntetett eredeti hatóanyag volt a készítményben. Miután az összes vizsgált készítményről bebizonyosodott, hogy illegális vagy hamis gyógyszer, az Intézet feljelentést tesz az illegális weboldalak üzemeltetői ellen, és kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását.

Az Interpol által koordinált Operation Pangea VI akcióban 99 ország vett részt. A hatodik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó, interneten zajló ellenőrzési sorozat célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése. A Pangea akció összehangolt ellenőrzéseinek eredményeként világszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le 41 millió dollár (9,35 milliárd forint) összértékben. Ez az eredmény jelentősen meghaladja a 2012-es lefoglalási adatokat, akkor 3,75 millió gyógyszert találtak, 10,5 millió dollár (2,4 milliárd forint) értékben. Egy hét alatt mintegy 522 ezer küldeményt ellenőriztek, ebből több mint 58 ezer csomagot foglaltak le. A lefoglalt készítmények között főként hamis rákgyógyszerek, antidepresszánsok, étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek szerepeltek. Ötvennyolc embert őrizetbe vettek, őket az illegális készítmények gyártásával és terjesztésével gyanúsítják.

2013.07.12 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések