Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alvási tanácsok nyári éjszakákra

kategória: Alvászavar

Sokaknak okoz gondot az alvásban a napfényes órák megnövekedett száma a nyári időszakban. A Loyola Egyetem kutatói néhány olyan trükkel szolgálnak, amelyek segíthetnek az éjszakai alvásban.

Először is azt tanácsolják, hogy lefekvés előtt legalább egy órával kezdjünk elcsendesedni és pihenni. Ne eddzünk, és ne végezzünk semmilyen más intenzív testmozgást. Kapcsoljuk ki mobil eszközeinket, és vigyük ki a hálószobából. Sötétítsük el a szobát, és a hőmérséklet, az ágynemű, a matrac és a hálóruha tekintetében hozzunk létre kényelmes alvókörnyezetet.

Próbáljunk mindennap azonos időpontban lefeküdni. Lefekvés előtt néhány órával már ne együnk, ne is igyunk semmit, mert ezzel is csökkenthetjük az éjszakai vécére menés valószínűségét. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amelyek éppen aggasztanak, valamint a jövőbeni teendőinkről és a hasonló ügyeinkről - ez segít a szorongás oldásában és gondolataink szervezésében, előkészít az alvásra. Kétszer is gondoljuk meg, hogy megengedjük-e háziállatunknak, hogy velünk aludjon. Ha éjszaka mocorog, zajt csap, az is zavarhat az alvásban.

Ha valaki lefekvés előtt szed gyógyszert, megpróbálhatja inkább reggel bevenni, vagy fordítva. Amennyiben erre gyanakszunk, beszéljünk orvosunkkal a gyógyszer időzítésének módosításáról. Tanítsuk meg az agyunknak és a testünknek, hogy a hálószobát a pihenéssel és az alvással társítsa, ne az edzéssel, játékkal vagy tévénézéssel. Házastársunkkal is beszélhetünk a megfelelő alvási stratégiákról, mert a siker érdekében az ő támogatásukra is szükségünk lesz.

Ha mindezek ellenére sem múlnak el alvászavaraink, előfordulhat, hogy alvási apnoé áll a háttérben. Ennek kiderítéséhez alvásvizsgálatnak kell alávetni magunkat.

2013.07.15 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések