Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Futópadon javul a láb vérkeringése

kategória: Sport, sport-egészségügy

Az otthoni futópados edzésprogramok segíthetnek javítani az alsó végtagok elégtelen vérkeringésével járó perifériás artériás érbetegségben (PAD) szenvedők sétasebességét és állóképességét. Ez derült ki nemrég egy kutatásból, amelyben közel 200 PAD-páciens vett részt, akiknek egy hatperces sétaprogramot kellett teljesíteniük rendszeres időközönként, fél éven keresztül.

Az eredmények szerint a kísérleti csoport tagjai, akik az otthoni futópados edzésprogramot követték, a hat hónap letelte után 45 méterrel nagyobb távolságot tettek meg hat perc alatt, mint a vizsgálatok kezdetén. Ez hatalmas eredmény, főleg azt figyelembe véve, hogy a kontrollcsoport tagjainak teljesítménye 10 méterrel csökkent ugyanennyi idő alatt.

"A kísérleti csoportban lévő páciensek emellett az állóképességükön is javítottak, mivel a kísérlet végére már majdnem másfél perccel tovább bírták a futópadokon, mint a kezdetekben. A kontroll csoport tagjainál ez a javulás csak alig 30 másodpercet jelentett" - mondta el dr. Mary McDermott, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának munkatársa.

A vizsgálatot végző szakértők szerint a futópados edzésprogramok háromszorosára növelhetik a kismértékű, de jelentős javulás (plusz 20 méter) esélyeit a hatperces edzésprogramok esetében, és hatszorosára a nagymértékű javulásét (plusz 50 méter). A páciensek fájdalmai is csökkenhetnek emellett, és fizikai aktivitásszintjük is nő.

Bár úgy tűnik, a futópados edzés segítheti a PAD páciensek mozgásképességeinek javulását, az egészségbiztosítók általában nem fedezik a fitneszprogramokat, és bizonyos páciensek esetében a fitneszközpontokba való eljutás is problémás lehet. Emellett korábban nem volt elegendő bizonyíték arra sem, hogy az otthoni futópados edzésprogramok segíthetik a PAD páciensek felépülését, ezért az orvosok nem ajánlották betegeiknek ezt a kezelési módszert. A mostani kutatási eredmények azonban, a kutatók reményei szerint, felülvizsgálatra késztethetik majd a szakértőket ebben a témában.

A kutatás részletes leírása a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklap aktuális számában olvasható.

2013.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések