Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magyarokat vonzzák az extrém sportok

kategória: Balesetek, elsősegély, Sport, sport-egészségügy

A magyar lakosság csaknem 40 százaléka próbálna ki valamilyen különösen veszélyes sportot. Legvonzóbb az ejtőernyős ugrás és a siklórepülés, de sokan vállalnák be a bungee jumpingot és a vadvízi evezést is - derül ki a Generali Biztosító felméréséből. A 1200 fős reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy a 18-59 év közötti magyar lakosság mennyire vonzódik az adrenalinszintet emelő sportokhoz. A felmérésben résztvevők 56 százaléka próbálná ki az ejtőernyős ugrást, 49 százalék a siklórepülést, 41 százalék a vadvízi evezést. A bungee jumping a megkérdezettek 38 százalékát, a sziklamászás 35 százalékát érdekli.

Arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legveszélyesebb sport, amit eddig Ön vagy családtagja kipróbált, a legtöbben a síelést, a snowboardot és a kerékpározást említették, illetve a repülés (ejtőernyőzés, siklórepülés) is az élvonalban szerepelt. A felmérés adatai szerint egyre kevésbé félünk az extrém sportoktól: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Ezen a téren a férfiak engedékenyebbnek bizonyulnak: kétharmaduk hagyná gyermekének, hogy extrém sportot űzzön, míg a nőknek csak 49 százaléka gondolja ugyanígy.

A közlemény szerint a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése. Ezek a balesetek a férfiaknál jóval gyakoribbak: minden ötödik férfinak volt már olyan súlyos sérülése, amelyet testmozgás során szerzett, további 11 százalék esetében személyesen ugyan nem történt baj, de családjában már volt súlyos eset.

A biztosítótársaság eddigi adatai alapján a kutatásban is igen népszerűnek bizonyult ejtőernyőzés (a kifizetett károk 43 százaléka) és a ralisport (34 százalék) közben történik a legtöbb baleset, míg a hegy- és sziklamászás az összes káreset tíz százalékát teszi ki. Az egészségbiztosítási törvény szerint különösen veszélyes sport a barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, bungee jumping, műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautósport, sárkányrepülés és vadvízi evezés.

2013.07.07 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések