Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magyarokat vonzzák az extrém sportok

kategória: Balesetek, elsősegély, Sport, sport-egészségügy

A magyar lakosság csaknem 40 százaléka próbálna ki valamilyen különösen veszélyes sportot. Legvonzóbb az ejtőernyős ugrás és a siklórepülés, de sokan vállalnák be a bungee jumpingot és a vadvízi evezést is - derül ki a Generali Biztosító felméréséből. A 1200 fős reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy a 18-59 év közötti magyar lakosság mennyire vonzódik az adrenalinszintet emelő sportokhoz. A felmérésben résztvevők 56 százaléka próbálná ki az ejtőernyős ugrást, 49 százalék a siklórepülést, 41 százalék a vadvízi evezést. A bungee jumping a megkérdezettek 38 százalékát, a sziklamászás 35 százalékát érdekli.

Arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legveszélyesebb sport, amit eddig Ön vagy családtagja kipróbált, a legtöbben a síelést, a snowboardot és a kerékpározást említették, illetve a repülés (ejtőernyőzés, siklórepülés) is az élvonalban szerepelt. A felmérés adatai szerint egyre kevésbé félünk az extrém sportoktól: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Ezen a téren a férfiak engedékenyebbnek bizonyulnak: kétharmaduk hagyná gyermekének, hogy extrém sportot űzzön, míg a nőknek csak 49 százaléka gondolja ugyanígy.

A közlemény szerint a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése. Ezek a balesetek a férfiaknál jóval gyakoribbak: minden ötödik férfinak volt már olyan súlyos sérülése, amelyet testmozgás során szerzett, további 11 százalék esetében személyesen ugyan nem történt baj, de családjában már volt súlyos eset.

A biztosítótársaság eddigi adatai alapján a kutatásban is igen népszerűnek bizonyult ejtőernyőzés (a kifizetett károk 43 százaléka) és a ralisport (34 százalék) közben történik a legtöbb baleset, míg a hegy- és sziklamászás az összes káreset tíz százalékát teszi ki. Az egészségbiztosítási törvény szerint különösen veszélyes sport a barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, bungee jumping, műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautósport, sárkányrepülés és vadvízi evezés.

2013.07.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések