Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobban árt a stressz annak, aki ezt így is gondolja

kategória: Pszichológia, Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

A European Heart Journal című lapban megjelent tanulmány szerint minden bizonnyal igazuk van azoknak, akik úgy érzik, hogy a stressz kedvezőtlenül befolyásolja egészségi állapotukat, ugyanis azok, akik ezt így gondolják, valóban nagyobb mértékben vannak kitéve a szívroham kockázatának. Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a stressz ronthat az emberek egészségén, ám most először derült ki az, hogy már az is negatív befolyással bírhat, ahogy az emberek gondolkodnak a stresszről.

Amint azt a tanulmányt készítő dr. Hermann Nabi, a franciaországi Inserm Villejuif Járványtani és Népegészségügyi Kutató Intézet munkatársa kifejtette, a mostani vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy nem mindegy, ki hogyan reagál a stresszre. A szakember francia, finn, valamint angol munkatársaival több mint hétezer férfi és nő hivatalnokot kísért figyelemmel 1991-től kezdve 18 éven át, mely idő alatt 352 szívrohamra, illetve szívroham miatt bekövetkezett halálestre került sor.


Az alanyokat arról kérdezték, milyen mértékben érzik azt, hogy a munkájuk okozta stressz kihat az egészségi állapotukra, és válaszaik alapján három csoportra osztották őket: akik szerint a stressz egyáltalán nem befolyásolja egészségüket, akik szerint enyhe mértékben, és akik szerint nagymértékben. Arról is be kellett számolniuk, milyen szintű stresszt érzékelnek magukon, illetve milyen egyéb tényezőkről - például dohányzás, alkoholfogyasztás, étrend, fizikai aktivitás - gondolják azt, hogy szintén kihatnak az egészségükre. Természetesen valamennyi megkérdezett egészségi állapotát, társadalmi, gazdasági helyzetét, etnikumát, korát és nemét is feljegyezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akik úgy gondolták, hogy a stressz nagymértékben hat az egészségükre, megduplázódott a szívrohamok előfordulása azokhoz képest, akik úgy vélték, hogy egyáltalán nem befolyásolja egészségi állapotukat a stressz, és mindez teljesen független volt minden egyéb tényezőtől. Amint azt dr. Nabi kifejtette, az eredmények azt mutatják, a stresszre adott válasz, a stresszhez való hozzáállás is sokat számít, amire az egészségügyi ellátásban dolgozóknak is érdemes odafigyelniük. Azoknak pedig, akik tartós stressznek vannak kitéve, hasznos lenne valamilyen feszültségoldó technikát elsajátítaniuk, amellett, hogy megpróbálják behatárolni, pontosan mi is okozza számukra a stresszt, és miként lehetne azon enyhíteni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések