Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudna segíteni a bajban?

kategória: Balesetek, elsősegély

Az ájult embert árnyékba kell húzni és lehetőség szerint hűteni. Az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fektetni, az eszméleténél lévőt nem alkoholos folyadékkal itatni és orvost hívni - javasolja az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy elsősegélyteszt eredményeit értékelve. A teszt szerint a megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, mit kell tenni egy emberrel, aki elájul a nyári hőségben.

A legtöbben tudják, hogy napi két liter folyadék szükséges egy felnőtt szervezetnek (nem alkohol és lehetőleg nem cukrozott üdítőital). A nyári kánikulában azonban a szükséglet napi 3-4 literre is nőhet, mivel az izzadás során számos fontos ásványi anyagtól is megszabadul a szervezet, amit vissza kell építeni. A folyadékhiány először csak fejfájást okoz, ám a kiszáradás életveszélyt is eredményezhet. Szintén kiemelten fontos a folyadékpótlás annak, aki elkapta a szalmonellafertőzést.

Megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet a forró utca és egy hideg iroda, tehát az állandó hideg és meleg levegő közötti ingázás - hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. Ezért az ingázásokat mérsékelni kell, illetve irodákban, autókban sem szabad túlságosan lehűteni a levegőt. Kiemelten fontos az is, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe: a hirtelen hideghatás ugyanis reflexes légzésmegállást okozhat. Előtte kezünkkel mossuk át testünket, és lassan ereszkedjünk a vízbe.

A teszt kérdéseire választ adók többsége tudja, hogy a kullancsok betegséget okozhatnak, ám a parazita eltávolításának helyes módjával csak kevesen vannak tisztában. Az alapítvány javaslata az, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, kivételekor ne használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más kullancsot károsító anyagot. Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, majd húzzuk hátra, csavarni azonban nem szabad. Az eltávolítást követően fertőtlenítsük a sebet.

2013.07.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább


Szponzorált hirdetések