Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látszattal kezelik a valódi fájdalmat

kategória: Fájdalomcsillapítás, Pszichológia

A Birminghami Egyetem kutatói remélik, hogy a legmodernebb virtuális valóság technológiát hamarosan fájdalomcsillapítóként is alkalmazhatják majd a kórházakban. A helyi Queen Elizabeth Hospital munkatársaival jelenleg is egy olyan számítógépes programon dolgoznak, amely képes elvonni a páciensek figyelmét a fájdalmakról és az egyéb panaszokról.

A betegek a program segítségével sétákat tehetnek a virtuális világban, amit a kutatók a Devon környéki természetes táj alapján hoztak létre. "Kutatásaink során a virtuális valóság alkalmazási lehetőségeit vizsgáltuk meg, elsősorban a fájdalomkezelés szempontjából" - mondta el dr. Charlotte Small, a klinikai kutatás vezetője.

A kutatók a kétéves vizsgálatsorozat részeként több hetet töltöttek el a kórház égési osztályán, ahol a különböző fájdalomcsillapító módszerek (paracetamol, morfium) hatékonyságát vizsgálták meg. Az eredmények szerint az égési sérültek 37 százaléka a fájdalomcsillapítók ellenére is komoly fájdalmakat élt át a kötözések során. "A korábbi kutatási eredmények szerint a természet közelsége nyugtatóan hathat és akár terápiás haszna is lehet, ezért fejlesztettük ki ezt a programot, aminek a segítségével a betegek virtuális sétákat tehetnek a természetben" - mondta Small doktornő.

A páciensek kezdetben csak egy egyszerű gyűrűegér segítségével navigálhatnak majd a virtuális világban, először csak a színhelyek között válogatva, később azonban már szabadon járhatnak-kelhetnek, sőt még egy motorcsónakot is kipróbálhatnak. "A természet szépségei, még ha csak virtuálisak is, csökkenthetik a stresszt és az operációt követő felépülési időt, valamint bizonyos esetekben a gyógyszeres fájdalomcsillapítók szedését is feleslegessé tehetik - magyarázta Bob Stone professzor. - A vizsgálatokat továbbra is folytatjuk, annak érdekében, hogy rájöjjünk, hogyan lehetne ezt az új módszert a lehető leghatékonyabban alkalmazni."

2013.07.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések