Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Érzéstelenítés orrspray-vel

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gyógyszerészet

A fogorvosoknak gyakran okoz nehézséget az, hogy a betegek félnek az injekciós tűtől. Az amerikai St. Renatus vállalat most egy nazális spray formájában alkalmazható érzéstelenítő jóváhagyását kérte az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalától.

A Kovacaine Mist nevű orrspray a felső fogív érzéstelenítésére szolgál. Az új technika a tű mellőzésén kívül a fejlesztők szerint további előnyökkel is jár a fogászati gyakorlatban. "Ezt a helyi gyógyszert a fogorvos asszisztense is beadhatja, így a fogorvos több időt szentelhet az aktuális eljárásra és kezelésre" - mondta a St. Renatus képviselője.

Mivel a nazális spray formájú érzéstelenítők nem keringenek olyan hosszú ideig a véráramban, mint az injekciósak, kevésbé is károsítják a vesét, a májat és a tüdőt. Ezen kívül hatásuk is gyorsabban múlik el, ez kevesebb kellemetlenséget jelent a beavatkozás után. Egy kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett változatban a spray mindkét fél számára kevésbé stresszessé teheti a fogászati kezelést.

A St. Renatus készítményét 2002-ben véletlenül fedezte fel Mark Kollar, akit egy kosárlabda eltalált, amitől vérezni kezdett az orra. Amikor a fül-orr-gégészek által használt érzéstelenítővel látták el sérülését, észrevette, hogy a spray a felső fogsorát is érzéketlenné tette. Az új gyógyszer fázis III kísérleteit 2012-ben kezdték meg.

A fejlesztés résztvevői nagyon bíznak a sikerében, és azt remélik, hogy jóváhagyása után értékes eszközzé válik majd a fogorvoslásban. A piackutatások azt mutatták, hogy a páciensek 70 százaléka lenne hajlandó átmenni egy olyan fogorvoshoz, aki tű nélküli érzéstelenítéssel dolgozik, amennyiben jelenlegi fogorvosa nem ajánlaná fel ezt a lehetőséget. A kutatások szerint több "tűfóbiás" ember is kezdene fogorvoshoz járni.

2013.07.01 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések