Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az is káros, ami a füst után marad

kategória: Dohányzás

A dohányfüstből visszamaradt, különböző felületekre lerakódott mérgező anyagok jelentős genetikai károsodást okozhatnak az emberi sejtekben - állapította meg a világon elsőként egy tanulmány. A dohányfüstből kivált vegyületek gyakorlatilag minden felületen megtapadnak, de főként a textíliákon maradnak vissza. Az emberek szervezetébe elsősorban belélegzés, lenyelés vagy bőrrel való érintkezés útján kerülhetnek be ezek a mérgező anyagok.

A Kaliforniai Egyetem Laurence Berkeley Nemzeti Laboratóriumának szakemberei által készített tanulmány szerint a dohányfüstből származó lerakódás súlyosan károsíthatja az emberi DNS-t, és idővel még ártalmasabbá válhat - írta a The Daily Mail című brit lap. A szakemberek szerint a dohányfüstmaradvány különösen veszélyes lehet a kisgyerekekre, hiszen ők előszeretettel kúsznak-másznak a padlón, vagy esznek mosatlan kézzel, ezáltal bejuttatva szervezetükbe a mérgező anyagokat. "Ez a legelső tanulmány, amely kimutatta, hogy a dohányfüstmaradványnak mutációt előidéző hatása van. A füstből kiváló és lerakódó vegyületek egy része a leginkább rákkeltő anyagok közé tartozik és, ha ezek például ruhákon vagy szőnyegeken tapadnak meg, akkor különösen nagy a veszély a legkisebbekre nézve" - húzta alá Lara Gundel, a tanulmány társszerzője.


A kutatók egy sor különböző teszt segítségével próbálták kideríteni, hogy a dohányfüstből visszamaradó vegyületek valóban hosszan tartó DNS-károsodáshoz és génmutációhoz vezetnek-e. A kutatók szerint az ilyen típusú lerakódások rendkívül alattomosak, mivel nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a dohányfüstmaradványok még a dohányzók kiköltözése után több mint két hónappal is kimutathatók voltak a lakásban lévő porban és különböző felületeken. A hagyományos tisztítási módszerek, úgymint a porszívózás, felmosás és szellőztetés bizonyítottan nem csökkentik a méreganyagok jelenlétét. A szakemberek javaslata szerint a legjobb megoldás a textíliák lecserélése és a falak újrafestése.

Az eredményeket a Mutagenesis című folyóiratban közölték.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.27 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fekvőbetegek otthoni táplálása

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

tovább


Szponzorált hirdetések