Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Richter Egészségváros - milliókat ért az egészség

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Ingyenes szűrések, egészségnapok

Több millió forinttal támogathatták a kórházak működését azok, akik a Richter Egészségváros program keretében tettek valamit egészségük megőrzése érdekében. Közel 8500-an látogattak el a családi rendezvényre és több mint 7300 szűrést végeztettek el. A Richter alapadományán felül 10,293 millió forintot gyűjtöttek aktivitásukkal, így támogatva a helyi kórházak működését.

Hétvégente az egészségé volt a főszerep: májusban és június elején Cegléd, Sárvár, Ajka és Kiskunhalas is az "egészség fővárosává" változott egy-egy napra. 25 sátorban, 50 egészségügyi szakdolgozó ingyenes, teljes körű szűrővizsgálattal, egészségügyi tanácsadással, sokakat érintő témákkal foglalkozó előadásokkal, tornával, fitnesz- és gyermekprogramokkal, helyi fellépőkkel várta a családokat. Az unokáktól a nagyszülőkig mindenki megtalálta a helyét a szabadtéri rendezvényen, és régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken vehettek részt egyetlen nap alatt a városlakók. Az idén ötéves jubileumát ünneplő Egészségváros célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az egészségmegőrzés, a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére, hogy az egészség ne csak akkor váljon értékké, amikor már betegségről beszélünk. "A program sikerét és létjogosultságát bizonyítja, hogy közel 8500-an látogattak el a rendezvényre és több mint 7300 szűrést végeztettek el. Az Egészségvárosnak köszönhetően mintegy 1700 hozzánk forduló figyelmét hívtuk fel további szakorvosi ellátás szükségességére. Az életmód legalább 40 százalékban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben"- mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és pr-vezetője.

A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai figyelmeztetőek, hasonlóak az országos átlaghoz: a legtöbb látogató a vérnyomását és a koleszterinszintjét mérette meg, közel 3500 ilyen jellegű szűrést végeztek a rendezvénysorozaton, a résztvevők egyharmadánál mértek a normálnál magasabb értéket. A kardiológiai szűrések különösen fontosak hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedés következtében hal meg. A csontritkulás-csontsűrűségmérés volt a második leglátogatottabb szűrés, közel ezren látogattak el a sátorba, ahol a résztvevők mintegy negyedének jelezték, hogy további kezelésre van szüksége. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, szerencsére azonban a prosztataszűrés jelentőségét egyre több férfi ismeri fel: az idejében felismert prosztatarák megszelídíthető, jól kezelhető. A Richter szűrésen többek között Rudolf Péter Kossuth-díjas színművész és Katus Attila aerobik világbajnok, az Egészségváros két férfi támogatója is részt vett, hogy személyesen mutassanak példát. Idén a megszűrtek 30 százalékánál mértek a normálnál magasabb értéket, ők azonnali tanácsadás keretében helyi szakemberektől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről.

A Richter Egészségváros látogatói részvételükkel és aktivitásukkal a helyi kórházat is támogatják. A Richter minden Egészségvárosban kétmillió forint alapadományt ajánlott fel a helyi kórháznak, melyet a lakosok aktivitásukkal, a szűréseken és a különböző programokon való részvételükkel további 300-300 forinttal növelhettek. Az idei tavaszi-nyári szezon hihetetlenül sikeres volt, hiszen összesen 18 293 000 forint adományt vehettek át a kórházigazgatók. Cegléden általános ultrahangkészüléket, Kiskunhalason három defibrillátort és egy inkubátort, Ajkán betegkomfortot javító ápolási eszközöket vettek a pénzből, Sárváron pedig lehetővé vált a tüdőgyógyászati rendelő és gondozó részleg új szakrendelőbe költözése. Az ajkaiak rekordot is döntöttek, a várható viharos időjárás ellenére is rengetegen látogattak el a rendezvényre, így a szezon legmagasabb adományát vehették át, 5 313 500 forintot.

A Richter Egészségváros 2009-es indulása óta már több mint 125 millió forinttal támogatta a kórházakat. A programsorozat nem ér véget, szeptembertől újabb három város, Berettyóújfalu, Dombóvár és Budapest lesz a helyszíne.

2013.06.26 00:02:00

forrás: 50plusz


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések