Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miről lehet felismerni az internetfüggőt?

kategória: Gondolta volna?, Szenvedélybetegségek

Éjjel sokáig fennmarad, hogy internetezzen? Mogorvává és szorongóvá válik, ha nem tud felmenni a hálóra? Úgy érzi, hogy egyre többet kell neteznie ahhoz, hogy elégedettnek érezze magát? Hosszabb ideig van online, mint ameddig eredetileg szándékozott? Az internethasználat gátolja a szociális életét, a munkáját? Annak ellenére is internetezik, hogy ebből családi konfliktusok származnak? Hazudott már azért, hogy elhallgassa az internetezést?

Ha e kérdések közül bármelyikre igenlő választ adott, valószínűleg internetfüggőségben szenved. Internetfüggőség esetén az érintett személy hosszú órákat tölt a számítógép nem munka célú használatával: internetezéssel vagy videojátékkal.

A Current Psychiatry Reviews szaklapban "Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice" (Internetfüggőség: a kutatás és a gyakorlat rövid összefoglalása) címmel megjelent tanulmány az internetfüggőség következő tüneteit sorolja fel:

- hangulatváltozások
- túlzott érdeklődés az internet és a digitális média iránt
- a digitális technológiára fordított idő kontrollálásának képtelensége
- egyre több időre, vagy újabb játékokra van szükség a kívánt kedélyállapot eléréséhez
- elvonási tünetek a digitális technológia szünetelése esetén
- leromló társadalmi élet
- romló teljesítmény a munkahelyen

Mivel az internetfüggőségnek nincs szabványos diagnosztikai kritériumrendszere, nehéz megállapítani a súlyosságát. A szakértők úgy becsülik, hogy a népesség 0,3 - 38 százalékát érintheti. A betegséget sokkal gyakrabban diagnosztizálják Európában és Ázsiában, ahol az internetfüggőség kezelése sokkal fejlettebb szinten áll, mint az Egyesült Államokban. A kezelés célja nem a teljes megtartóztatás, hanem az, hogy a beteg megtanulja mértékkel használni az internetet.

2013.06.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések