Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Antibiotikum és sztatin: veszélyes kombináció lehet

kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin

Az orvosoknak kerülniük kell bizonyos antibiotikumok felírását olyan idős betegeknek, akik koleszterincsökkentő sztatin gyógyszereket szednek - hívják fel a figyelmet kanadai kutatók. A sok millió ember által használt sztatinok az Annals of Internal Medicine júniusi számában megjelent tanulmány szerint nem keverednek jól a clarithromycin vagy az erythromycin antibiotikumokkal. Ez a két gyakran alkalmazott antibiotikum gátolja a sztatinok metabolizmusát, és megnövelik a sztatinkoncentrációt a vérben, ami izom- vagy vesekárosodást, sőt akár halált is okozhat.

A kutatást vezető dr. Amit Garg, a Western Ontario Egyetem professzora szerint ezek a mellékhatások ugyan ritkák, de odafigyeléssel az egész populáció szintjén több száz kórházi kezelést lehetne megelőzni. A sztatin gyógyszert szedő betegek esetében egy másik antibiotikum, az azithromycin alkalmazása biztonságosabb, mert ez nem akadályozza a sztatinok metabolizmusát. A másik lehetőség Garg doktor szerint az, hogy az antibiotikumkúra idejére szüneteltetik a sztatin szedését.

A több mint 144 ezer, 65 éven felüli, sztatint szedő beteg részvételével végzett kutatásban a clarithromycint vagy erythromycint szedőket hasonlították össze az azithromycint szedőkkel. Az abszolút kockázat tekintetében a vesekárosodás valószínűsége 26 százalékkal bizonyult magasabbnak azok esetében, akik clarithromycint vagy erythromycint szedtek sztatin gyógyszerrel együtt. A clarithromycint vagy erythromycint szedő csoportban az izomkárosodás okozta kórházi kezelés és a halálozás kockázata is 0,02 százalékkal illetve 0,25 százalékkal magasabb volt, mint az azithromycint szedő csoportban.

2013.06.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések