Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fertőzésből depresszió?

kategória: Depresszió, Fertőző betegségek

A fertőzések és autoimmun betegségek növelhetik a depresszió és más kedélybetegségek kialakulásának kockázatát idősebb korban, a legfrissebb dán kutatás szerint. A JAMA Psychiatry júniusi számában közzétett kutatás során több mint 3 millió ember adatait elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akik fertőzések miatt kerültek kórházba, 62 százalékkal nagyobb a valószínűsége idősebb korban valamilyen kedélybetegség kialakulásának, mint azokban, akiket nem kezeltek kórházban fertőzéssel. A valamilyen autoimmun betegség miatt kórházi kezelésre szorult személyekben pedig 45 százalékkal volt magasabb a kedélybetegségek későbbi kialakulásának kockázata.

A kedélybetegség kockázata a kórházi kezelések számának növekedésével együtt emelkedett. Azok esetében, akiket háromszor kezeltek kórházban valamilyen fertőzéssel, kétszer magasabb volt a kedélybetegség kockázata. A hét kórházi kezelésen átesett betegekben pedig háromszor magasabb lett a kedélybetegség későbbi kialakulásának valószínűsége.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a valamilyen fertőzésből vagy autoimmun betegségből eredő gyulladás olyan módon befolyásolhatja az agyat, ami fokozza a kedélybetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben ezt az összefüggést további kutatásokkal is sikerül megerősíteni, a becslések szerint a kedélybetegségek közel 12 százalékáért lehetnek felelősek a különféle fertőzések.

Ian Gotlib, a Stanford Egyetem pszichológus professzora szerint azonban a kutatás mindössze kapcsolatot mutatott ki, és nem bizonyítja azt, hogy a fertőzések és autoimmun betegségek okoznák a kedélybetegségeket. Ian Gotlib úgy véli, hogy más tényezők, például a stressz vagy a kórházi kezelés élménye is magyarázhatja a kimutatott összefüggést.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések