Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fertőzésből depresszió?

kategória: Depresszió, Fertőző betegségek

A fertőzések és autoimmun betegségek növelhetik a depresszió és más kedélybetegségek kialakulásának kockázatát idősebb korban, a legfrissebb dán kutatás szerint. A JAMA Psychiatry júniusi számában közzétett kutatás során több mint 3 millió ember adatait elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akik fertőzések miatt kerültek kórházba, 62 százalékkal nagyobb a valószínűsége idősebb korban valamilyen kedélybetegség kialakulásának, mint azokban, akiket nem kezeltek kórházban fertőzéssel. A valamilyen autoimmun betegség miatt kórházi kezelésre szorult személyekben pedig 45 százalékkal volt magasabb a kedélybetegségek későbbi kialakulásának kockázata.

A kedélybetegség kockázata a kórházi kezelések számának növekedésével együtt emelkedett. Azok esetében, akiket háromszor kezeltek kórházban valamilyen fertőzéssel, kétszer magasabb volt a kedélybetegség kockázata. A hét kórházi kezelésen átesett betegekben pedig háromszor magasabb lett a kedélybetegség későbbi kialakulásának valószínűsége.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a valamilyen fertőzésből vagy autoimmun betegségből eredő gyulladás olyan módon befolyásolhatja az agyat, ami fokozza a kedélybetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben ezt az összefüggést további kutatásokkal is sikerül megerősíteni, a becslések szerint a kedélybetegségek közel 12 százalékáért lehetnek felelősek a különféle fertőzések.

Ian Gotlib, a Stanford Egyetem pszichológus professzora szerint azonban a kutatás mindössze kapcsolatot mutatott ki, és nem bizonyítja azt, hogy a fertőzések és autoimmun betegségek okoznák a kedélybetegségeket. Ian Gotlib úgy véli, hogy más tényezők, például a stressz vagy a kórházi kezelés élménye is magyarázhatja a kimutatott összefüggést.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések