Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Személyiségváltoztató kezelések?

kategória: Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A legtöbb egészségügyi szakember azon az állásponton van, hogy a pszichiátriai kezelések során a betegeknek csupán a viselkedésén, illetve az élethez való hozzáállásán lehet változtatni, a személyiségén nem, hiszen az egy kialakult, megváltoztathatatlan tulajdonság. A legfrissebb kutatások azonban ennek ellentmondani látszanak: már akár egy négy-héthónapos kezeléssorozat hatására is gyors és látványos változás állhat be a páciensek személyiségében.

Brent Roberts pszichológiaprofesszor (Illinois Egyetem, Urbana-Champaign) tanulmánya igen provokatív, hiszen azt állítja, hogy bármennyire az ellenkezőjét gondolják is a szakemberek, a pszichiátriai kezelések és gyógyszerek hatására igenis megváltozik a betegek személyisége, és ez kihat mind társas kapcsolataikra, mind iskolai, munkahelyi teljesítményükre.

A Pszichológiatudományok Társaságának washingtoni találkozóján előadott vizsgálat során Brent Roberts és munkatársai 144 korábbi tanulmányt néztek át, összesen több mint 15 ezer olyan személyre nyílt rálátásuk, akik valamilyenfajta személyiségfejlesztő kezelésen vettek részt. Ezek közül egyiknek sem volt célja a személyiség megváltoztatása, ennek ellenére a kontrollcsoporttal összehasonlítva valamennyiük személyiségében jelentős változások álltak be. A legnagyobb változásokat a pszichiátriai rendellenességgel - például depresszióval vagy szorongással - kezelt betegeknél tapasztalták a szakemberek, de még egészséges személyeknél is előfordult jelentős változás, főleg akkor, ha gyógyszereket szedtek.

Thomas F. Oltmanns, a Washington Egyetem pszichológusa hozzátette, hogy a személyiségnek egyes egészségtelen szokások is a részét képezik, például a dohányzás, az ivás vagy a túlzott evés. Így amikor valaki egy terápia következtében elhagyja ezeket a káros szokásokat, és helyette mozogni kezd, szintén változás áll be a személyiségében.

Ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, ezek a személyiségbeli változások valójában minek az eredményeként következnek be, és milyen mértékben javítják egy egyén életét, még további vizsgálatok szükségesek.

2013.06.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések