Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rejtélyes baktérium él a kórházi lefolyókban

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

A Candidate Phylum TM6 baktériumtörzset kis mennyiségben világszerte kimutatták már a kórházi lefolyókban, a vízvezetékrendszerekben, de mivel nem sikerült laboratóriumban kitenyészteni, szinte semmit sem lehetett tudni róla. A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában megjelent kutatás elsőként ad magyarázatot e baktériumtörzs pontos tevékenységére. "Ez a törzs az élet sötét anyaga - mondta a kutatás vezetője, Jeffrey McLean, a La Jolla-i J. Craig Venter Intézet munkatársa. - Látjuk ezeket a baktériumokat, de semmit sem tudunk róluk. Nem tudjuk, mit tesznek a környezetben. A jótékonytól a kártékonyig bármi lehet."

A közismert baktériumokat ugyan az emberek többsége ismeri, de rengeteg olyan mikroba is él a Földön, amiről nem sokat tudunk. A kutatók időnként feltérképezik ezeknek a titokzatos baktériumoknak a DNS-részleteit, de szinte semmit sem tudnak arról, hogyan működnek, és vajon kártékonyak-e. 1996-ban is felfedeztek egy ilyen baktériumot, amit Candidate Phylum TM6 néven azonosítottak.

McLean és kutatócsoportja egy kórházi mosdó lefolyócsövéből vett mintát. A minta számos baktérium génjeit tartalmazta, így a szakértők foszforeszkáló jelzőkkel azonosította a DNS-t az egyes sejtekben. Miután azonosították az egyes sejteket, elválasztották őket, majd az egyes sejtek DNS-ét töredékekre osztották. Ezt követően ezt a DNS-t más baktériumok ismert genomjaival vetették össze, hogy kizárják az ismert baktériumokat, és hogy rekonstruálják az ismeretlen fajok genomját.

A kutatóknak a Candidate Phylum TM6 baktérium genomjának körülbelül 90 százalékát sikerült rekonstruálniuk. Azt a tényt figyelembe véve, hogy a baktérium nem képes saját aminosavakat előállítani, a szakértők úgy vélik, hogy a baktériumoknak gazdaszervezetre van szükségük a túléléshez. A TM6 valószínűleg egy egysejtű mikroorganizmussal, amőbával él együtt, vagy egy másik baktériummal, amely biofilmet képez a felületeken. Az egyelőre nem derült ki, hogy a TM6 baktérium kártékony vagy sem, de az amőbákban élő többi baktérium kártékony.

Most, hogy sikerült azonosítani a genomját, és kiderült, hogy a TM6 túléléséhez gazdaszervezetre van szükség, a kutatók abban bíznak, végre sikerül kitenyészteni a laboratóriumban, és többet kideríthetnek a viselkedéséről.

2013.06.16 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések