Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bele lehet őszülni a stresszbe

kategória: Őssejt, Stressz

A stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket - állítja egy tanulmány. Egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, van igazság abban a mondásban, hogy a gondoktól őszül az ember. A haj és a bőr színét melanocita, azaz pigmentet termelő őssejtek határozzák meg, amelyek a hajhagymának nevezett mirigyben, a hajtőnél találhatók - írja a The Daily Telegraph online kiadása a New York Egyetem kutatóinak a Nature Medicine-ben megjelent tanulmánya nyomán.

Mayumi Ito és kollégái felfedezték, hogy a stressz elvándorlásra sarkallja a pigmentsejteket, és nem is alakulnak ki újak helyettük, ezért a szőrszálak elveszítik színűket, szürkék, majd fehérek lesznek. A kutatók azt vizsgálták, hogyan viselkednek az őssejtek, amikor elhagyják a hajhagymákat, hogy meggyógyítsák a sérült bőrt. "A stresszhormonok arra serkentik ezeket a sejteket, hogy a hajhagymákból a károsodott bőrfelülethez vándoroljanak" - mondta Mayumi Ito.

Az őszülést alapvetően a pigmenttermelő őssejtek kimerülése és pusztulása okozza, mely az életkor velejárója, és a stressz hatásai ehhez hasonlatosak. Mayumi Ito bizakodik: "ha jobban megismerjük a melanociták vándorlását, javítani tudjuk más bőrpigmentációs zavarok kezelését".

2013.06.16 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések