
Asztmás? Több rostot, kevesebb zsírt!
kategória: Asztma, Táplálkozás
A kevés zsírt és sok rostot fogyasztó asztmások kevesebb tünetet produkálnak, mint azok, akik nem ennyire egészségesen táplálkoznak - derül ki egy friss kutatásból. Az értekezés alapján a súlyos asztmával élők öt grammal több zsírt és ugyanennyivel kevesebb rostot vittek be a szervezetükbe naponta, mint az egészséges, nem asztmás résztvevők. Az adatokból az is kiderül, hogy a napi zsírfogyasztás növekedése tíz grammonként 48 százalékkal növeli a súlyos asztma kockázatát, még az összes bevitt kalóriamennyiség figyelembe vétele mellett is."Az asztmások hasznára válhat az egészségesebb étrend, a zsírmennyiség csökkentésével és a rostok arányának növelésével" - mondta Bronwyn Berthon, az ausztrál Newcastle Egyetem biokémikusa, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy jelen eredmények nem ok-okozati összefüggést állapítottak meg az étrend és az asztma előfordulása között. Állatkísérleteknél azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a magasabb rostbevitel a betegek hasznára vált. A hatásmechanizmus egyelőre nem ismert, de Berthon elmondása szerint próbálják megfejteni a háttérfolyamatokat. A súlyos asztma életveszélyes rohamokkal járhat.
A friss tanulmány elkészítéséhez 137 asztmás és 65 egészséges embert vizsgáltak meg, akiknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükre vonatkozóan, valamint vért is vettek tőlük. A magasabb zsírfogyasztás növelte a légúti gyulladás kockázatát, ami összefügg az asztma tüneteivel. "A zsír gyulladásnövelő hatása csökkentheti a hörgőtágító gyógyszer hatékonyságát - közölte Bronwyn Berthon. - Az alacsonyabb rostbevitel azonban gyengébb tüdőfunkcióval járt együtt, így növelve a légúti gyulladás veszélyét."
Az eredmények a Respirology című szakfolyóiratban jelentek meg.
Animáció: HáziPatika.com
2013.06.21 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
