Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A középkorú nő és a stressz

kategória: Öregedés, Stressz

Az évtizedes kutatás eredményei szerint a krónikus stressz hatására sok középkorú nőben alakulnak ki különféle fájdalmak és egyéb testi tünetek. Az International Journal of Internal Medicine szaklapban megjelent kutatásukban a svéd szakértők 1500 nő hosszú távú adatait elemezték, és kimutatták, hogy a középkorú nők körülbelül 20 százaléka tapasztalt állandó vagy gyakori stresszt az elmúlt öt évben. A krónikus stressznek kitett középkorú nők 40 százaléka számolt be izom- és ízületi fájdalmakról, 28 százalékuk fejfájásról vagy migrénről, és 28 százalékuk gyomor-bélrendszeri panaszokról - derült ki a Göteborgi Egyetem kutatásából. Az összefüggés még a dohányzás, a testsúly és a testmozgás arányának beleszámítása után is érvényes maradt.

A kutatásban részt vevő nőket az 1960-as évek végétől kezdve vizsgálták. A hosszú távú stresszt tapasztaló, de a kutatás kezdetén fizikai tünetekről nem beszámoló nők 27 százaléka tapasztalt 12 évvel később új izom- vagy ízületi fájdalmakat, és mintegy 15 százalék számolt be fejfájásról vagy gyomor-bélrendszeri panaszokról. A kutatást vezető Dominique Hange elmondta, hogy 1968 óta a nők életmódja sokat változott. Sokkal többen dolgoznak például otthonukon kívül, és ezek a változások természetesen hatással vannak a megtapasztalt stresszre is. "Bár pontosan ugyanazt a kérdőívet használtuk 1968-tól kezdve, nem garantálhatjuk, hogy a stressz jelentése ma is pontosan ugyanaz. Napjainkban valószínűleg sokkal elfogadottabb társadalmilag a stressz hatásainak beismerése" - véli Dominique Hange.

A szakértő szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése az, hogy az egyedülálló nők, a munkahelyen dolgozó nők, és a dohányos nők vannak leginkább kitéve a stressz negatív hatásainak. Ezeknek a csoportokban nagyobb társadalmi támogatást kellene kapniuk a megelőzéshez.

2013.06.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések