Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért viszket olyan pokolian?

kategória: Allergia, Bőrgyógyászat

Sikerült azonosítaniuk azt a gyulladásos folyamatokért felelős fehérjét a Yale Egyetem tudósainak, amely a mérges szömörce vagy más allergének által kiváltott kontakt dermatitis következtében fellépő viszketésért is okolható. A kontakt dermatitis a bőrirritációk egyik igen kellemetlen fajtája, különböző allergének és más testidegen anyagok következtében alakul ki.


A leggyakrabban a mérges szömörce és a tölgyfa allergénjei okoznak ilyen jellegű problémát. A kontakt dermatitis évente emberek millióinak okoz kellemetlenséget. A betegség legjellemzőbb tünete a makacs viszketés, sokszor az antihisztamint tartalmazó krémek sem jelentenek enyhülést, a többi terápiás lehetőség pedig vagy hatástalan, vagy túl sok mellékhatással jár együtt.

A Yale tudósai allergénekkel beoltott egerek vakarózási szokásait figyelték meg. Rájöttek, hogy a TRPA1 fehérje hiányában az egerek sokkal kevesebbet vakaróztak, és allergiás reakcióik is sokkal enyhébbek voltak. "Ezek a kutatási eredmények megerősítik az elképzeléseinket, mely szerint a TRPA1 központi szerepet tölt be a gyulladásos folyamatok és az allergiás kontakt dermatitis következtében fellépő viszketés kialakulásában - közölte Sven-Eric Jordt, a Yale Egyetem Orvosi Karának farmakológus docense. - A TRPA1-re ható gyógyszerek rendkívül ígéretesnek tűnnek a viszketés elleni kezelési módszerek között."

A kutatás részletes leírása a Journal of the Federation of American Societies of Experimental Biology című tudományos szaklapban olvasható.


Videó: HáziPatika.com

2013.06.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések