Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés alvás sírba viheti a nőket

kategória: Alvászavar

Sok nő nem alszik eleget éjszakánként, pedig számos tudományos kutatás megerősítette, hogy a megfelelő alvás komoly szerepet játszik az egészségmegőrzésben. Egy új San Francisco-i tanulmány viszont azt is megállapította, hogy a kevés alvás egyenes ártalmas lehet, különösen a szívbeteg nők esetében.

Az új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a kevés alvás, különösen a korai ébredés jelentős szerepet játszik a gyulladások kialakulásában a szívkoszorúér-betegségben szenvedő nők körében. A gyulladások számának és mértékének emelkedése csak a nők körében volt megfigyelhető még akkor is, ha a vizsgálatok során figyelembe vették az egészségügyi, életmódbeli és társadalmi-demográfiai különbségeket.

"A gyulladás alapján általában következtetni lehet a szervezet kardiovaszkuláris egészségi állapotára, és most már arra nézve is van bizonyítékunk, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás sokkal nagyobb szerepet játszik a gyulladások kialakulásában, mint azt korábban gondoltuk" - mondta dr. Aric Prather, San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) pszichiátriai docense, a tanulmány szerzője.

A megvizsgált nők 81 százaléka arról számolt be, hogy éjszakánként rendszeresen felébred, a férfiak körében 78 százalék volt az arány. A nők közel fele túl korán ébredt fel, szemben a férfiak 41 százalékával, és a nők egyharmada nehéznek találta az éjszakai elalvást, a férfiaknál 31 százalék volt ez az arány.

A 2000-ben kezdődött kutatásban összesen közel 700-an vettek részt. A férfiak átlagéletkora 66, a nőké 64 év volt. A kutatók megállapították, hogy a gyenge alvásminőség hatására a férfiakhoz viszonyítva 2,5-ször nagyobb arányban alakultak ki gyulladások a nők szervezetében.
 
A tanulmány teljes terjedelmében a Journal of Psychiatric Research című pszichiátriai szakfolyóirat júniusi online kiadásában jelent meg.

2013.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Essünk túl rajta!

Aranyeres panaszokkal - hozzám hasonlóan - sokan küszködnek. Kellemetlen dolog erről beszélni, de a panaszok még ennél is kínosabbak lehetnek. Le kell küzdenünk a szemérmességünket, mert van segítség - sokszor karnyújtásnyira! (x)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések