Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés alvás sírba viheti a nőket

kategória: Alvászavar

Sok nő nem alszik eleget éjszakánként, pedig számos tudományos kutatás megerősítette, hogy a megfelelő alvás komoly szerepet játszik az egészségmegőrzésben. Egy új San Francisco-i tanulmány viszont azt is megállapította, hogy a kevés alvás egyenes ártalmas lehet, különösen a szívbeteg nők esetében.

Az új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a kevés alvás, különösen a korai ébredés jelentős szerepet játszik a gyulladások kialakulásában a szívkoszorúér-betegségben szenvedő nők körében. A gyulladások számának és mértékének emelkedése csak a nők körében volt megfigyelhető még akkor is, ha a vizsgálatok során figyelembe vették az egészségügyi, életmódbeli és társadalmi-demográfiai különbségeket.

"A gyulladás alapján általában következtetni lehet a szervezet kardiovaszkuláris egészségi állapotára, és most már arra nézve is van bizonyítékunk, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás sokkal nagyobb szerepet játszik a gyulladások kialakulásában, mint azt korábban gondoltuk" - mondta dr. Aric Prather, San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) pszichiátriai docense, a tanulmány szerzője.

A megvizsgált nők 81 százaléka arról számolt be, hogy éjszakánként rendszeresen felébred, a férfiak körében 78 százalék volt az arány. A nők közel fele túl korán ébredt fel, szemben a férfiak 41 százalékával, és a nők egyharmada nehéznek találta az éjszakai elalvást, a férfiaknál 31 százalék volt ez az arány.

A 2000-ben kezdődött kutatásban összesen közel 700-an vettek részt. A férfiak átlagéletkora 66, a nőké 64 év volt. A kutatók megállapították, hogy a gyenge alvásminőség hatására a férfiakhoz viszonyítva 2,5-ször nagyobb arányban alakultak ki gyulladások a nők szervezetében.
 
A tanulmány teljes terjedelmében a Journal of Psychiatric Research című pszichiátriai szakfolyóirat júniusi online kiadásában jelent meg.

2013.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések