Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csontvédő koleszterincsökkentők

kategória: Koleszterin, Reumatológiai problémák

A koleszterincsökkentő sztatinok rendszeres szedése brit kutatók szerint csökkentheti az oszteoarthritisz nevű degeneratív ízületi megbetegedés kockázatát. A Journal of General Internal Medicine legújabb számában közzétett kutatásban a Keele Egyetem kutatói családorvosi rendelők betegadatait elemezték, hogy megállapítsák a sztatinok és az oszteoarthritisz előfordulása között fennálló lehetséges összefüggést.


Az összesen 16 609 negyven éven felüli beteg adatainak vizsgálata alapján kimutatták, hogy a nagy dózisú sztatinok legalább két éven át tartó szedése a klinikai oszteoarthritisz kockázatának jelentős csökkenését eredményezte a sztatinokat egyáltalán nem szedő betegekhez képest. A legmagasabb, körülbelül napi 20 mg-os dózis mintegy 60 százalékkal mérsékelte az oszteoarthritisz kockázatát. Az is kiderült, hogy a sztatinok jelentés dózisnövelései is a betegség 40 százalékkal alacsonyabb kockázatával álltak összefüggésben a négyéves vizsgálati időszakban.

A tanulmány szerzői azt írják, az országos klinikai gyakorlatból származó hosszmetszeti kutatásuk azt bizonyítja, hogy a magas dózisú sztatin gyógyszerek és a sztatinok dózisnövelése az oszteoarthritisz csökkent kockázatával állnak összefüggésben. A szakértők azt is hozzátették, hogy a sztatinok és az ízületi megbetegedés csökkent kockázatának összefüggése egyelőre nem egyértelmű, de valószínűleg a gyógyszerek gyulladáscsökkentő hatásával magyarázható.

Az Arthritis Research UK szervezet szóvivője így nyilatkozott a kutatás eredményeiről: "Örömmel fogadtuk az új kutatás eredményeit, mivel újfent alátámasztja azt az elméletet, hogy az oszteoarthritisz nem csupán az öregedéssel járó ízületi kopás eredménye, és a jövőben a gyógyszeres kezelések is reménnyel kecsegtethetnek. Az oszteoarthritisz aktív megbetegedés, amely gyulladásból és az ízületet érő aktív károsodásból tevődik össze."

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések