Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérben utazó mesterséges mikrobuborékok

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Különleges mikrobuborékok fejlesztésén dolgozik a GE Global Research (GRC) kutatóintézet egyik ultrahangkutatója, Jason Castle: az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék képesek keringeni a véráramban, visszaverik a hanghullámokat és segítenek a szemcsés ultrahangfelvételek élesebbé tételében. "Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben" - idézte a kutatóintézet nevében kiküldött sajtóanyag a 35 esztendős Castle-t. A szakember a mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahangkészüléket akar kifejleszteni, amely mindig ott lehet a mentőautóban és segítségével a mentősök a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget, ezzel akár életet is mentve.

"Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak. Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogy azt is, hogy mely szervek sérültek, és hol keletkezett vérömleny. Ezek a vizsgálatok rögtön a mentőautó megérkezése után elvégezhetők" - mutatott rá a kutató. A mentősök intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába. A buborékok a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak, és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetből.

Jason Castle és a GE Global Research tudósainak egy csoportja már a következő lépésen gondolkodik: azzal kísérleteznek, hogy a mikrobuborékokat olyan mini rakétákként alkalmaznák, amelyek gyógyszereket, antitesteket vagy akár DNS-szállítmányokat juttatnának a tumorokhoz, elzáródott artériákhoz és egész szervekhez, például a májhoz. Célba éréskor az orvosok megváltoztathatják az ultrahangkészülék akusztikus beállítását és hanghullámokkal kipukkaszthatják a buborékokat, és ezáltal a gyógyszer oda jut, ahová szánták. Jason Castle szerint így sokkal kisebb dózis kell a kemoterápiás szerből, és csökkenthetők a mellékhatások is. Ez óriási lehetőségeket rejt a rákos betegek életminőségének javításában.

2013.06.03 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések