Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hospice: szakszerű segítség otthonra

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

A Magyar Hospice Alapítvány 20 éve dolgozik azért, hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárulása után lehetőleg otthonukban kaphassanak teljes körű egészségügyi ellátást és lelki támogatást. Egy 2011-ben végzett Tárki felmérés szerint, a társadalom 86 százaléka otthonában szeretne meghalni. Ez is alátámasztja, hogy egyre fontosabbá vált a daganatos betegek otthoni ápolása. A hospice-palliatív ellátás hatékony fájdalomcsillapítást, szeretetteljes gondoskodást és méltóságteljes életvégi állapotot jelent. Régen, amíg generációk éltek együtt, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat, és átélték a szülők, nagyszülők elvesztését. A generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál "elvesztette természetes voltát", tabutémává vált.

A Magyar Hospice Alapítvány szakemberei több mint 20 éve végeznek otthonápolási tevékenységet. Ezt a felhalmozott tudást szeretnék most átadni az érintett családoknak, hozzátartozóknak. Rövid, pár perces ismeretterjesztő, bemutató kisfilmeket készítettek az otthonápolás legfontosabb teendőiről, tudnivalóiról. Hasznos és nélkülözhetetlen tanácsokkal segítik azokat, akik vállalják hozzátartozóik otthonápolását. Ezekkel a kisfilmekkel megkönnyíthetik nemcsak a gyógyíthatatlan daganatos betegek, hanem bármely más ok miatt otthonápolásra szorulók ápolását. Szakképzett orvosaik, ápolóik és a betegellátásban régóta tevékenykedő önkénteseik vettek részt a filmek készítésében.

Minden érdeklődő és rászoruló számára hozzáférhetővé akarják tenni a filmeket. Terjeszteni fogják az interneten, a közösségi oldalakon és várják a hospice szervezetek, betegápolással foglalkozó weboldalak és intézmények megkeresését is.

Az eddig elkészült oktató videók témái:
- Beteg mozgatása
- Beteg felültetése az ágyban
- Beteg oldalra fordítása
- Hajmosás ágyban
- Beteg borotválása ágyban
- Kéz- és lábköröm ápolás
- Testi higiéne (fürdetés, tisztába tevés)

2013.06.01 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések