Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módon mérik a vérnyomást: többet tudnak meg

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

A szakértők egy vadonatúj pulzusszám-mérési módszert alkalmaztak a vérnyomás mérésére a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésének céljából a Queensland Egyetem innovatív kutatásában. A kutatást vezető Jim Sharman elmondta, hogy a hipertónia a szív-érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője, amelyek minden más betegségnél több halálos áldozatot követelnek évente. "A megfelelő vérnyomás-szabályozás az egyik kulcs a szív-érrendszeri betegségek kockázatának helyes kezelésében" - hansúlyozta Jim Sharman.


Az előzetes kutatások kimutatták, hogy a mandzsettás vérnyomásmérés, ami már több mint száz éve jelen van az orvostudományban, nem feltétlenül a legjobb módszer a hipertóniás betegek vérnyomásának mérésére. Az utóbbi néhány évben új, nem invazív technikákat fejlesztettek ki az egyes szerveket érő vérnyomás, valamint a centrális vérnyomás megállapítására. A most kifejlesztett módszer egy tollszerű eszköz segítségével méri a központi vérnyomást. Az eszköz végén egy nyomás-transzducer helyezkedik el, finoman a pulzusra kell helyezni a csuklónál, majd egy matematikai képlet kiszámítja a központi vérnyomást. A technika gyors, megbízható, és több olyan fontos részlettel is szolgál a vérnyomásról, amelyeket a hagyományos mandzsettás vérnyomásmérők nem mutattak ki.

Februárban a kutatók jelentős áttörést értek el azzal, hogy első alkalommal bizonyították: a célzott centrális vérnyomáscsökkentést el lehet érni egy olcsó, könnyen hozzáférhető és dokumentáltan biztonságos gyógyszerrel. Jim Sharman és munkatársai azt remélik, hogy a legutóbbi kísérletük eredményei paradigmaváltáshoz fognak vezetni a hipertónia kezelésében, és a centrális vérnyomásnak nagyobb jelentőséget kezdenek tulajdonítani, mint a hagyományosan a felkaron mért vérnyomásnak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.02 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések