Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Balasetveszély! Erre vigyázzunk fűnyíráskor

kategória: Balesetek, elsősegély, Gondolta volna?

A fűnyírós balesetek következtében minden nyáron rengeteg ember kerül a sürgősségi osztályokra. A gyakran figyelmetlenségből eredő súlyos sérülések általában az ujjakat, a kézfejet vagy a lábfejet érintik, és a szakértők szerint ellátásukhoz bonyolult, hónapokig tartó helyreállító műtétekre lehet szükség.

"Sajnos minden évben túl sok balesetet okoznak a fűnyírók - monmdta dr. Joshua Jacobs, az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának elnöke. - Sokan alábecsülik az erős gépek veszélyét, pedig nagyon fontos, hogy megtegyük az óvintézkedéseket önmagunk és családunk védelme érdekében."

A szakértők szerint a balesetek megelőzhetők, ha a fűnyírókat rendeltetésszerűen használjuk, és megtesszük a következő biztonsági óvintézkedéseket:

- Csak biztonsági indítókarral rendelkező fűnyírógépet használjunk, melynek kése csak a kar kiengedésekor/behúzásakor indul be.
- Kézi fűnyíró gép használatát csak 12 éven felüli gyermekeknek engedélyezzük. Fűnyíró traktor vezetését csak 16 éven felülieknek engedélyezzük.
- Fűnyíráshoz viseljünk erős munkavédelmi cipőt, ne szandált vagy sportcipőt.
- Fűnyírás előtt távolítsunk el a fűről minden követ, játékot és egyéb tárgyat, nehogy a felpattanó darabok sérülést okozzanak.
- A fűnyírót üzemeltető és a gép közelében tartózkodó személyek viseljenek műanyag védőszemüveget.
- Csak akkor húzzuk hátrafelé, vagy használjuk hátramenetben a fűnyírót, ha feltétlenül szükséges. Ha a fűnyírót hátramenetben használjuk, ellenőrizzük, hogy nincsenek-e gyermekek a gép útjában.
- A fűgyűjtő eltávolítása, eltömődés tisztítása, úton való átkelés vagy szerelés előtt mindig állítsuk le a gépet, és várjuk meg, amíg a kés megáll. A fűnyíróba került szennyeződés eltávolításához ne a kezünket vagy a lábunkat használjuk. Inkább egy botot vagy seprűnyelet.
- Ne szállítsunk gyermekeket a fűnyíró traktoron. Ügyeljünk arra, hogy gyermekek ne tartózkodjanak a közelben a fűnyíró használata közben.
- Lejtős terepen felfelé és lefelé nyírjuk a füvet, ne hosszirányban, nehogy felboruljon a fűnyíró.
- Megfelelő karbantartással és szervizeléssel gondoskodjunk a fűnyíró megfelelő állapotáról.

2013.06.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések