Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A D-vitamin könnyíthet az asztmások helyzetén

kategória: Asztma

A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változásának révén  - derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King's College csapata végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin-szint a panaszok súlyosbodásához köthető.


Az asztmások légszomjjal küzdenek, amikor légútjaik gyulladttá, duzzadttá és szűkebbé válnak. Legtöbbjüket szteroidkészítményekkel kezelik, de ez nem mindenkinél hatékony. D-vitamin terápiát egyelőre nem teszteltek az asztmások körében. "Tudjuk, hogy a magas D-vitamin szintű betegek asztmája jobban kezelhető. Az összefüggés rendkívül erős" - mondta Catherine Hawrylowicz professzor, akinek csapata a D-vitamin interleukin-17 vegyületre gyakorolt hatását vizsgálta. Ez az anyag az immunrendszer részeként segít a fertőzések leküzdésében, ugyanakkor túl magas szint esetén kapcsolatba hozható az asztmával. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján a D-vitamin képes volt csökkenteni az interleukin-17 szintjét 28 asztmás beteg vérmintájában.

A kutatócsoport most klinikai teszteket végez arra vonatkozóan, hogy a "napfényvitamin" képes-e a tünetek enyhítésére. Olyan pácienseket vonnak be a vizsgálatba, akiknek szervezete nem válaszol a szteroidos kezelésre, és hétszer magasabb az interleukin-17 szintjük. "Úgy véljük, hogy a D-vitamin kúra a szteroid-rezisztens betegek szervezetében olyan változást idézhet elő, melynek nyomán képesek lesznek reagálni a gyógyszeres terápiára, illetve a szteroidos kezelés alatt állóknál lehetővé teszik a dózis csökkentését" - mondta Hawrylowicz professzor, aki szerint a bőr takarása, illetve az UV-szűrős krémek használata ugyan növelheti az asztmások arányát, de ezzel az összefüggéssel óvatosan kell bánni, hiszen a napfénynek való túlzott kitettség káros.

Malayka Rahman, a Brit Asztma Alapítvány nevében ezt mondta: "Az asztmások többségénél a jelenleg elérhető gyógyszerek hatékonyak az állapot kézben tartására, de tudjuk, hogy nem működnek mindenkinél. Éppen ezért az új kutatások kiemelkedő fontosságúak. Azt is tudjuk, hogy az asztmások körül sokan aggódnak a gyógyszereik mellékhatása miatt, tehát ha a D-vitamin révén csökkenthetővé válna a dózis, nagymértékben javulna az érintettek életminősége. Várjuk a klinikai tesztek eredményeit."

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.25 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések