Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyömbér asztmagyógyító hatása

kategória: Asztma

Az ínyencek régóta tudják, hogy gyömbérrel kiválóan feldobhatók az édes és a pikáns ételek. A Columbia Egyetem kutatói most azt is kimutatták, hogy a gyömbérgyökérből kivont összetevők az asztmás betegek légzését is megkönnyíthetik. Az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság 2013-as nemzetközi konferenciáján közzétett kutatás azt vizsgálta, vajon a gyömbér bizonyos összetevői fokozzák-e a légutak simaizmait ellazító béta-agonista hörgőtágító gyógyszerek hatékonyságát.


A kutatók Elizabeth Townsend vezetésével emberi légúti simaizom szövetmintákat vizsgáltak, amelyekben acetilkolinnal összehúzódást váltottak ki. Ezután az isoproterenol béta-agonista gyógyszert a gyömbér három összetevőjének valamelyikével, 6-gingerollal, 8-gingerollal vagy 6-shogaollal keverték össze. Az összehúzódott szövetmintákat e három keveréknek, valamint önmagában csak a gyógyszernek is kitették, és összehasonlították az ellazulás mértékét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer és valamelyik gyömbérösszetevő keverékével kezelt szövetminták jelentősen nagyobb mértékű ellazulást mutattak, mint azok, amelyeket csak isoproterenollal kezeltek. A három összetevő közül a 6-shogaol fokozta a legjobban a béta-agonista gyógyszer izomlazító hatását.

A kutatók fluoreszcens polarizációs segítségével kimutatták, hogy a gyömbér három vizsgált összetevője jelentős mértékben gátolja a simaizom ellazulását akadályozó foszfodiészteráz-4D enzimet. Az is kiderült, hogy a 6-shogaol gyorsan feloldja az F-aktin szálakat, azokat a fehérjestruktúrákat, amelyek szerepet játszanak a légúti simaizom összehúzódásában. "Ezeket az eredményeket figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a gyömbér e három összetevője a béta-agonista gyógyszerekkel kombinálva még jobban elősegítheti az asztma tüneteinek enyhítését" - összegezte a kutatást Dr. Townsend.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések