Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A depressziót nem gyógyítja, viszont függővé tesz

kategória: Alkoholizmus, Depresszió

Az enyhébb depressziós tüneteket alkohollal gyógyítók esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki később hosszan tartó és elhúzódó alkoholfüggőség - a JAMA Psychiatry online portálján megjelent tanulmány szerint. Rosa M. Crum, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósa kollégáival együtt összesen 43 093 felnőttel készített személyes interjút 2001-ben és 2002-ben. Közülük 34 553 önkéntessel 2004-ben és 2005-ben is megismételték az interjúkat.


A tudósok megvizsgálták miként hat az alkohollal való öngyógyítás a későbbi alkoholfüggőség kialakulására. Rájöttek, hogy az enyhébb kedélyzavarok alkohollal való kezelése növelheti az alkoholfüggőség későbbi kialakulásának esélyét és a függőség időtartamát is (a megváltozott esélyhányados 3,10 és 3,45 volt). A népességnek tulajdonítható frakció 11,9 és 30,6 volt a függőség előfordulásának és a függőség időtartamának tekintetében. A tudósok kor, nem, etnikai hovatartozás, a tünetek súlyossága, valamint a depressziós tünetek korábbi kezelési története alapján osztályozták az adatokat.

"A kedélyállapot javítására irányuló alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható az alkoholfüggőség kialakulásával, valamint a tünetek megjelenését követően a függőségi betegség időtartamával is - írják. - Ennek alapján úgy tűnik, hogy az alkoholos önkezelés potenciális célpontja lehet az alkoholfüggőséget megelőző intervenciós programoknak."

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések