Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jól vizsgázott a fluorid

kategória: Fog- és szájbetegségek

A fluorid sikeresen gátolta számos baktérium fogfelületen való tapadását a Langmuir legutóbbi számában bemutatott vizsgálat során. A fluorid hatékonysága körül mintegy fél évszázada dúl a vita, idáig ugyanis nem sikerült kielégítően megmagyarázni, hogy az anyag pontosan hogyan is gátolja a fogszuvasodás kialakulását. Egyesek szerint a fluor a fogzománc állagát keményíti, míg mások szerint a zománc alá, a puhább rétegekbe jutva fejti ki állományjavító hatását.


Most a német Saarland Egyetem kutatói Karin Jacobs vezetésével azt mutatták be, hogy az anyag gátolja egyes baktériumok felületen való megtapadását. A vizsgálat során spektroszkóp segítségével mérték a Streptococcus mutans, Streptococcus oralis és Staphylococcus carnosus magas sűrűségű hidroxiapatit-felülethez való tapadását fluorkezelés nélkül, illetve amellett.

Megállapították, hogy az összes vizsgált, szájflórában is jelenlévő baktérium kitapadását gátolta a fluorid alkalmazása. Amennyiben kevesebb baktérium telepszik meg a fogakon, azok savas anyagcseretermékei kisebb mértékben fejtik ki károsító hatásukat, így pedig elmarad a fogak ásványianyag-vesztése.
Animáció: HáziPatika.com

2013.05.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csökkent munkaképesség - Leszázalékolás

Milyen formában dolgozhat tovább, vagy milyen pénzbeli ellátásra tarthat igényt az a dolgozó, akinek egészségi állapota betegség vagy baleset következtében annyira leromlik, hogy munkakörének feladatait többé nem tudja ellátni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések