Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rendszeres mozgás idősen is véd a vesekőtől

kategória: Urológia

Az idősebb nők a legújabb kutatások szerint már némi plusz testmozgással is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a vesekő kialakulási esélyét. A Kalifornia Egyetem, a San Francisco Egészségügyi Központ, a Georgetown Egyetem, valamint a Washington Orvosi Egyetem tudósai több mint 85 ezer, a változókoron már átesett amerikai nő egészségi állapotát megvizsgálva rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás akár 31 százalékkal is csökkentheti esetükben a vesekő kialakulási esélyét.

Az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett kutatási adatok szerint nem a testmozgás intenzitása, hanem a mennyisége a mérvadó a vesekövesség megelőzésének szempontjából. Kiderült továbbá, hogy a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásának elhagyása szintén több mint 40 százalékkal csökkentheti a menopauzán már átesett nők vesekövességre való hajlamát.


"A vesekő igen gyakori egészségügyi probléma, aminek azonban nagyon sokat tehetünk a megelőzéséért - mondta az Amerikai Urológiai Társaság szóvivője, dr. Kevin McVary. - Bár régóta tudjuk, hogy az étrend egyike azoknak a tényezőknek, amelyek elősegíthetik vagy gátolhatják a vesekő kialakulását, a mostani vizsgálati adatok alapján úgy tűnik, hogy a testmozgáshoz hasonló életmódbeli tényezők is segíthetnek megelőzni a vesekövek kialakulását. Természetesen további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy más korcsoportokban is hasonlóan jótékony lehet-e a rendszeres testmozgás."

Mivel a kutatási adatokat a tudósok egy orvosi konferencián ismertették, az eredmények egyelőre csak előzetesnek tekinthetők. Az azonban tény, hogy évente több mint hárommillió amerikai szorul kórházi ápolásra a vesekövek miatt, és további félmillióan kerülnek a sürgősségire a betegség következtében, amelynek egyik legjelentősebb rizikófaktora az elhízás.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.14 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések