Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyba ültetett érzékelő jelzi előre a rohamot

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek

Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében. A seattle-i NeuroVista cég által kifejlesztett szerkezet a koponya és az agy felszíne közé ültetve figyeli az agy elektromos aktivitását. A vállalat szakemberei a Melbourne-i Egyetemen dolgozó Mark Cookkal és csapatával együttműködve fejlesztettek ki egy második, a mellkas alá beültethető készüléket, amely egy kézi szerkezet felé továbbítja az adatokat. A kézi műszer pedig különböző fényekkel figyelmezteti a pácienst az órákon belül várható görcsroham előfordulásának magas, mérsékelt vagy alacsony kockázatára.


A tanulmány tizenöt ember bevonásával készült. A 20 és 62 éves kor közötti résztvevők mindegyike epilepsziával küzdött, és havonta 2-12 rohamot élt át. A vizsgálat első hónapjai csupán a résztvevők agyi aktivitásának megfigyelésével teltek, hogy a kutatók személyre szabott algoritmusokat készíthessenek a páciensek rohamainak előrejelzéséhez. Nyolc résztvevő esetében sikerült eljutni abba a fázisba, ahol a készülék százszázalékosan működött, és állandóan informálta használóját a rohamok előfordulásának kockázatáról - adta hírül a BBC News.

Cook szerint a készülék segíthetne kivédeni az epilepszia kiszámíthatatlanságát. "Ez megváltoztathatná a betegség kezelésének módját" - mondta. A rövid távú terápiák anélkül lehetnek hatékonyak, hogy olyan hosszú távú problémáknak tennék ki a pácienseket, mint amelyeket a jelenleg elérhető kezelések okoznak.

Becslések szerint az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte. Az agy egy részének rendellenes működése okozza a rohamokat, amelyek önkéntelen rángással járnak. Cook reményei szerint a jövőben nagyobb klinikai vizsgálatokkal is sikerül alátámasztani a mostani eredményeket.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.08 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések