Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem a fogyás a legfontosabb!

kategória: Koleszterin

Egy szűkkörű kutatás szerint a szívbetegség kockázatának kitett férfiak még akkor is csökkenthetik rossz koleszterinszintjüket a szívbarát mediterrán étrend követésével, ha közben nem adnak le testsúlyukból. Az Amerikai Szív Társaság Lake Buena Vista-i konferenciáján bemutatott kísérletben 19, huszonnégy és hatvankét év közötti férfi vett részt. Az alanyok metabolikus szindrómában szenvedtek, vagyis a szívbetegség és stroke legalább három jelentős kockázati tényezője fenyegette őket. Ebben a kutatásban a férfiak körében tapasztalható kockázati tényezők közé a nagy derékbőség, a magas vérnyomás, az alacsony HDL-koleszterinszint, és a magas triglicerid és éhgyomri vércukorszint tartoztak.

A kísérlet első öt hetében a férfiak hagyományos észak-amerikai étrenden éltek, ez sok zsírt, szénhidrátot, finomított cukrot és vörös húst tartalmaz. A következő öt hétben azonban mediterrán étrendre váltottak át, ez pedig zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, kevés vörös húst, azonban olívaolajat és mérsékelt mennyiségű bort is tartalmaz. Ezt követően az alanyok öt hónapos fogyókúrás programban vettek részt, azt újabb öthetes mediterrán diéta követte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a testsúlycsökkenéstől függetlenül a férfiak a rossz LDL-koleszterin 9 százalékos csökkenését tapasztalták a mediterrán étrend követésekor. A kutatást vezető Caroline Richard, a kanadai Laval Egyetem dietetikusa szerint a mediterrán étrend tehát hatékony kezelési módszer lehet a metabolikus szindróma és az ezzel összefüggő szív-érrendszeri kockázatok kezelésében. A szakértő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott ki a mediterrán étrend és a koleszterinszint csökkenése között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

2013.05.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések