Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy megoldás közelre és távolra

kategória: Szemészet

Az évek múlásával a szem is öregszik, veszít rugalmasságából. Negyven év felett a szemlencse már kevésbé tud alkalmazkodni, ilyenkor tapasztalható, hogy olvasószemüveg kell a kényelmes és tiszta látáshoz. A közeli látásproblémák mellett van, akinek a távollátás is gondot okoz. Számukra a multifokális (más néven: többfókuszú vagy progresszív) szemüveglencsék viselése jelenti a legjobb megoldást, hiszen ezek egyidejűleg teszik lehetővé a közeli és távoli látásproblémák korrigálását.

A lencse felső részén át nézünk távolra, az alsó részén közelre, a középső rész pedig középtávra, például monitornézésre szolgál. A mai életvitelnek ezek a lencsék felelnek meg a legjobban, mert minden élethelyzetben kényelmesen használhatók. "A szemüvegesek több mint 50 százalékának lenne szüksége multifokális lencsére - mondta Tóth Tamás Titusz, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. - Míg azonban Európa nagy részén minden negyedik érintett ilyet visel, addig hazánkban ez az arány csupán 10 százalék."

Jellemző a hazai szemüveg-viselési szokásokra, hogy amikor váltani kell a közeli és a távoli látás között, a többség cserélgeti a szemüvegeit. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető. Például autóvezetés közben, amikor egyszerre kell távolra látni, a műszerfalra nézni és a visszapillantó tükröt figyelni.

A többfókuszú lencsét kizárólag optometrista vagy szemész szakorvos írhatja fel, alapos vizsgálat és igényfelmérés után. "A szakember teljesen egyénre szabott szemüveglencsét is ajánlhat, amely maximálisan igazodik a páciens életviteléhez, munkavégzéséhez, szabadidős tevékenységeihez, szemüveg-viselési szokásaihoz. Az egyénre szabott lencsék drágábbak, de akár már egy egyfókuszú lencse áráért is lehet multifokális lencsét vásárolni" - mondta el Tóth Tamás Titusz.

A multifokális lencséket a legtöbb keretbe bele lehet csiszolni, és olyat is választhat a páciens, amelyik napfényre besötétedik. Így egy szemüveg akár négyet is helyettesíthet. A Magyar Látszerész Szövetség május-júniusi kampánya idején az érdeklődők teljes elégedettségi garanciával próbálhatják ki a multifokális lencséket.

2013.05.04 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések