Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elindult az UV-riasztási szezon

kategória: Bőrgyógyászat

Az UV-B sugárzás maximumértéke már a nagyon erős szintet is elérheti. Délelőtt 11 és délután 3 óra között akár 20-30 perc alatt is le lehet égni, a kisgyerekeknek pedig még ennél kevesebb idő is elegendő. Emiatt ajánlott széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, továbbá fényvédő krém használata.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-index alapján öt kategóriát különböztet meg. Kékkel jelölik a gyenge - 0,1 és 2,9 közötti - sugárzást, amikor a különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével nincs szükség óvintézkedésre. A mérsékelt, 3 és 4,9-es érték közötti sugárzást zöld színnel jelzik. Az erős, 5 és 6,9 közötti UV-B - citromsárga, míg a 7 és 7,9 közötti UV-B szintet jelző nagyon erős sugárzást narancssárga színnel jelölik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-B skálájának legmagasabb fokozatát, a 8-as szint feletti, extrém UV-B sugárzást, piros színnel jelzik. Ilyenkor már 15 perc alatt is lehet égni a napon. A szakemberek ilyen időben azt javasolják, hogy 11 és délután 3 óra között lehetőleg tartózkodjanak árnyékos helyen, viseljenek széles karimájú kalapot, továbbá használjanak fényvédő krémet, valamint napernyőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-B sugárzás miatt két esetben ad ki figyelmeztetést. Egyrészt, ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma legalább az ország területének 50 százalékán eléri a 7,5-ös értéket, másrészt ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 75 százalékán eléri a 7,5-ös értéket.

2013.05.04 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések