Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fenyőkéreggel védekezhetnek a szürkehályog ellen

kategória: Szemészet

A Kanada felfedezését követő télen, 1535-ben a francia Jacques Cartier expedíciójának tagjai sorra betegedtek meg, és hullottak el a szörnyű skorbutjárványtól. Egy irokéz gyógyítónak és fenyőkéreg teájának köszönhetően azonban csodálatos módon a többség felgyógyult. Majdnem 500 évvel később a kanadai Western Egyetem kutatói a Current Eye Research szaklapban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az ugyanezeket az antioxidánsokat tartalmazó, vény nélkül kapható készítmény - megfelelően alkalmazva - csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.


A kutatócsoport John R. Trevithick vezetésével kimutatta, hogy a szürkehályog étrendi piknogenollal történő kezelése pozitív hatást gyakorol a szemlencsére, és rövid távon nem jár káros mellékhatásokkal. Annak azonban még fennáll a valószínűsége, hogy hosszú távon a piknogenol magas peroxid koncentráció kialakulásához vezethet (magas oxigén-, illetve fénykoncentrációjú környezetben), ami aktiválhatja az antioxidánsokat, és károsíthatja a szemlencsét.

Trevithick azt is elmondta, hogy a fenyőkéreg-kivonat további tesztelésére lesz szükség, mivel az in vitro kísérlet valójában felgyorsította a szürkehályog kialakulását, további szövetkárosodást okozva. E mellékhatást azzal lehetne ellensúlyozni, hogy a betegek béta-karotint, C-vitamint és E-vitamint szednek. Trevithick szerint ugyanis a piknogenol és a karotin illetve C-vitamin kombinációjáról már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy ígéretesen csökkenti a Mars-küldetés szimulációiban az űrsugárzás okozta szürkehályogot.

Trevithick úgy véli, hogy a nagy kiterjedésű kanadai fenyveserdőket figyelembe véve a piknogenol kanadai típusának kifejlesztésével kiváló mellékterméket lehetne létrehozni az ország papírgyártása mellett.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.03 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések