Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fülzúgást nem mulasztja el a mágnes

kategória: Alternatív medicina, Neurológia

A mágnes segítségével generált elektromos feszültséggel működő stimuláció nem segít a fülzúgásban szenvedő betegeken - derül ki egy friss kutatásból, amely a bizonyos agyi régiókra irányuló kezelési mód hatásait vizsgálta. A páciensek ugyanolyan zavaró zúgásról számoltak be egy hónapnyi koponyán keresztüli mágneses stimuláció (rTMS) után, mint egy sorozatnyi mágnes nélküli álkezelést követően.

Habár nyilvánvalónak tűnik, hogy a fülzúgás hallásprobléma, a gyógyszerek és a kezelési módok gyakran az agy hallásközpontját veszik célba, ami nem használ - mondta dr. Jay Piccirillo, a Washingtoni Egyetem Orvosi Iskolájának szakértője. "Az emberek azt akarják, hogy egy tablettától elmúljon a panasz, de ez nem így működik. A fülzúgásra nincs gyógymód" - szögezte le.


Gyakori panaszról van ugyan szó, de csak az észlelők egyötöde érzi úgy, hogy a fülzúgás akadályozza a mindennapi életben. A jelenlegi kezelési módszerek között a hangot elnyomó kezelések és antidepresszánsok szerepelnek a beszédterápia, a jóga és a meditáció mellett.

Európában enyhe vagy közepes javulást remélve alkalmazzák az orvosok az rTMS terápiát a fülzúgás enyhítésére - mondta el Piccirillo doktor, aki korábban kollégáival együtt kéthetes vizsgálat során bizonyította be, hogy a módszer nem nyújt segítséget a probléma ellen. Ezúttal összesen 14 fülzúgásos páciens kapott négyhetes rTMS terápiát, vagy pedig mágnes nélküli álkezelést. A résztvevők legalább hat hónapja tartó fülzúgásról számoltak be, nullától százig terjedő skálán átlagosan 52-es erősségű panasszal. Az "igazi" kezelés nyomán 10 pontos javulás mutatkozott, míg az álterápiát követően 6 pontos. Az eredmény akár véletlen is lehet - áll a JAMA Otolaryngology - Head and Neck Surgery című szakfolyóiratban.

A kutatók úgy vélik, a fülzúgás bizonyos agyi területek túlzott aktivitásának nyomán következik be. Elviekben az rTMS képes ezt visszaszorítani - fogalmazott Josef Rauschecker, a Georgetown Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. "Idegtudományi szempontból nem tisztázott, mi történik pontosan a kezelés során" - jegyezte meg. "Eddig minden kutatásból az derült ki, hogy a páciensek egy részének javul az állapota, míg a többieké stagnál, vagy romlik" - jelentette ki John Rothwell, a Londoni Egyetem agykutatója, aki nem lepődött meg a mostani eredményeken.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések