Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vakbélműtét köldökön át

kategória: Gyomor- és bélproblémák

Egy friss tanulmány szerint a köldökön ejtett tűhegynyi vágással eltávolítható a gyulladt féregnyúlvány, így nincs szükség a hagyományos, heggel járó beavatkozásra - írta a British Journal of Surgery című szakfolyóirat. A kísérleti fázisban lévő, minimálisan invazív technológia, az úgynevezett transzgasztrikus appendektómia nem igényli az eddig használt módszerhez szükséges, heggel járó bemetszést. Egy tű segítségével endoszkópot vezetnek a testbe, mely a gyomron keresztül vezet az alhasba.


"A sebészeknek és a betegeknek egyaránt jó tapasztalataik vannak a tűhegynyi metszést igénylő beavatkozásokkal kapcsolatban az 1990-es évek eleje óta, így állandó érdeklődés övezi a lehetőségek bővítését. Ezzel csökkenthető a fertőzés és a sebkörnyéki sérv kialakulásának kockázata is. Úgynevezett gasztroszkópok, tehát rugalmas csövek segítségével jutottunk át a gyomron az alhasba az operáció elvégzésére" - magyarázta dr. Georg Kaehler, a Heidelbergi Egyetem mannheimi orvosi központjának szakértője.

Dr. Kaehler és kollégái 14 szövődménymentes vakbélgyulladásos betegen alkalmazták az új technológiát. Közülük kettőnél volt szükség alhasi gyulladás miatt tisztító beavatkozásra négy nappal a műtét után. A kórházi ápolás időtartama és a lehetséges szövődmények kockázata hasonló volt, mint a klasszikus módszer esetében. Ezek az előzetes eredmények a transzgasztrikus appendektómia lehetséges széleskörű alkalmazása mellet szólnak olyan páciensek körében, akiknél nem kíséri hashártyagyulladás a kórképet. A további előnyök és hátrányok feltérképezésére további vizsgálatok szükségesek, ezeket Dr. Kaehler és munkatársai már tervezik.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.17 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések